Današnja seja Vlade RS bo namenjena preučitvi epidemioloških razmer in morebitnem sproščanju protikoronskih omejitvenih ukrepov.

Da bi lahko razmišljali o sproščanju ukrepov po posameznih regijah, je potrebno doseči nacionalno raven  – manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov.
Ko bo to doseženo, se lahko nadejamo, da se bodo odprle osnovne šole za učence prve triade, vrata bi spet odprli vrtci, študenti bi smeli opravljati nujne laboratorijske vaje, odprli pa bi se še muzeji, knjižnice in galerije. Dovoljeni bi bili tudi brezkontaktni športi na prostem. A pri takšnih rezultatih kakšnih večjih sprostitev še ne gre pričakovati.

Predsednik Vlade je v torek povedal, da bo potrebno z omejitvenimi protikoronskimi ukrepi potrebno shajati še kar nekaj časa. Vsaj do pomladi, ko naj bi dosegli želeno 70-odstotno precepljenost prebivalstva; ali bo to maja ali šele junija, pa bo odvisno od dobav cepiv.

Glede pereče teme – odpiranja šol pa je Janša povedal, da bo odpiranje potekalo postopno – glede na epidemiološko stanje po regijah, a šele, ko bomo dosegli že prej omenjen nivo na ravni države. A žal smo trenutno še daleč stran od mejne številke…