Zoran Poznič je postal novi minister za kulturo

Zoran Poznič je postal novi minister za kulturo. Državni zbor ga je včeraj potrdil s 47 glasovi za in 19 proti. Za novega ministra je Pozniča predlagala SD, kandidaturo pa je ponudil sam, saj želi po odstopu Dejana Prešička nadaljevati delo, začeto v tem mandatu. Na funkcijo prihaja z mesta direktorja zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. Poznič je pred poslanci zaprisegel, da bo “spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močni deloval za blaginjo Slovenije”.

Tako novi minister kot premier Marjan Šarec po zaključenem glasovanju nista želela dati izjave za javnost. Poznič bo posle od ministra za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo Jerneja Pikala prevzel v ponedeljek, so sporočili z ministrstva za kulturo. Pozniča je na funkcijo ministra za kulturo predlagal Šarec na predlog stranke SD. Med prioritetami je Poznič izpostavil sprejem t. i. zakona o kulturnem evru, pripravo in sprejetje nove medijske zakonodaje ter sprejem Nacionalnega programa za kulturo (NPK) za obdobje 2020-2026.

Ureditev odnosov na ministrstvu je bila večkrat omenjena tudi v predstavitvi stališč poslanskih skupin, kjer je bila med drugim izpostavljena še potreba po korenitejši prenovi kulturnega modela. Iz vrst opozicije pa je bilo slišati kritiko napovedi omejevanja sovražnega govora v medijski zakonodaji, ki jo je treba sprejeti. Slišati je bilo tudi opozorila na potrebo po prevetritvi vloge in pomena nekaterih kulturnih ustanov, ki jih sofinancira država.

Izpostavljeno je bilo tudi vprašanje državnih sekretarjev na ministrstvu. Poznič je namreč napovedal, da bo državna sekretarka postala Tanja Kerševan Smokvina, kot drugi državni sekretar pa se v medijih omenja novinar Dejan Karba, ki naj bi bil poznan iz medijskih afer. V razpravi je Samo Bevk (SD) povedal, da, kolikor je seznanjen, navedba, da bo kandidat za državnega sekretarja Karba, ne drži.

Zoran Poznič se je leta 1959 v Trbovljah in odraščal v rudarski družini. Leta 2007 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, dve leti za tem je na isti akademiji magistriral iz videa in novih medijev.  V Trbovljah je leta 2008 zasedel mesto direktorja kulturnega centra DDT. Kot programski vodja Nove galerije DDT in vodja projekta Trbovlje novomedijsko mesto je s sodelavci vzpostavil novo vizijo mesta. Glavna manifestacija tega povezovanja je festival novomedijske kulture Speculum Artium.