Včeraj so v Sloveniji potrdili le 9 oseb testiranih na novi koronavirus. V Zasavju tokrat pozitivna le ena oseba in sicer iz Litije.

Očitno se vsaj v Hrastniku stanje malce umirja, saj že tri dni ni bilo potrjene nobene nove okužbe.

Kakšno bo stanje v prihodnjem tednu, ne vemo. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je povedala, da relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti v državi omogočata tako vnos kot širjenje virusa. Širjenje se je začelo z novim vnosom iz tujine, ki se je nato razširilo  med ljudmi; zadnje čase pa so v ospredju tudi širjenja virusa na delovnem mestu.

Žal so se v Sloveniji pričeli kazati tudi primeri okužb med dopustniki, ki so letovali na Hrvaškem.

Zato si je smiselno ogledati zeleni, rumeni še bolj pa rdeči seznam držav, ko načrtujete svoj dopust. Spisek držav na posameznem seznamu in informacije o prehajanju meja si lahko preberete na spletni strani Vlade RS oziroma na tejle povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Po 18. juliju so se spet začeli tisti dnevi, ko skoraj vsak dan poročajo o umrlih za posledicami covid-19. Skupaj je v Sloveniji do včeraj žal umrlo že 120 ljudi. 120 preveč. In ne razmišljajmo ozko, da so bili to ljudje s pridruženimi boleznimi. Bili so LJUDJE. Zato je nujno potrebno odgovorno ravnanje vseh nas, da do nadaljnjih smrtnih primerov zaradi nepremišljenih okužb ne bi prišlo.

»Epidemija je preizkus solidarnosti in modrosti,« je poudarila Beovičeva. »Zmoremo.«  Če smo res solidarni in modri, pa je na nas, da dokažemo. Sebi in drugim.