14. pohod po Jablaniški poti

foto: Društvo Laz

Društvo za razvoj podeželja LAZ vabi na 14. tradicionalni pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 1. aprila 2017. Start pohodnikov je med 7.00 in 10.00 pri Gasilskem domu v Zgornji Jablanici.

1. aprila 2017 ste lepo vabljeni, da se podate na prijeten pohod po gozdnih poteh, se sprostite ob lepih razgledih in si privoščite dobrote iz domače ponudbe. Pripravlja se že14. pohod po krožni, 15 km dolgi Jablaniški poti,na kateri vas pričakajo prijazni domačini. Pot vodi mimo treh cerkva, tradicionalne sušilnice sadja in mimo Domačije spominov v Gradišču.

Prijava pohodnikov je od 7. do 10. ure pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Za simbolično prijavnino spijete jutranjo kavico ali čaj, pojeste kakšen »štrukeljc« ali drugo domače pecivo, vzamete jabolko v nahrbtnik in se podate na pot. Na poti vas čaka vrsta prijetnih doživetij – od ogledov objektov kulturne dediščine (cerkev sv. Ane v Jablanici, Pr’ Strnar v Jablaniških Lazah si oglejte tradicionalno sušilnico sadja, na Mamolju cerkev sv. Janeza Krstnika, ter seveda v Gradišču cerkev sv. Marije Magdalene). Čaka vas enkratna dogodivščina od pogostitve domačinov, do opazovanja drobnice, raznovrstnih gozdnih drevesnih vrst in občudovanja lepih panoramskih pogledov na vse strani Slovenije. Zlasti v Bukovici, na kontrolni točki v Prelesju in pri cerkvi sv. Magdalene v Gradišču pri Litiji so pogledi na Kamniške, Julijske Alpe, kot tudi Dolenjsko in Posavsko hribovje enkratni.

Med potjo boste lahko na zeliščarski kmetiji Pr`Janez poskusili zeliščne čaje in jih seveda tudi kupili. Na cilju v vasi Gradišče vas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelovom, ki ga organizira Društvo Laz. Za domov boste lahko kupili več vrst domačega kruha iz krušne peči, potico in druge domače dobrote. Ob 13.00 uri bo kratek kulturni program in ker vam bo povratek v dolino vzel samo kakih 20 minut, ni razloga, da se ne bi na cilju zadržali do poznih popoldanskih ur.

Preden se spustite v dolino se ustavite v Domačiji spominov, kjer si oglejte novo 12. tematsko razstavo Pogledi Slovenije. Tu si lahko ogledate kulturno in naravno zbirko spomenikov Slovenije, stare razglednice in kartice Ljubljane, Valvasorjevo berilo iz leta 1951 in še veliko drugih zanimivih stvari. Nato se lahko odpravite na Skebetovo domačijo,  v vasi Zg. Jablanica staro Majčevo kaščo, kjer še danes shranjujejo pridelke, malo nižje, ob cesti pa Kmetovo gospodarsko poslopje, ki je zaradi posebnosti izdelave zaščitena kulturna dediščina.

Štartnina: 2,50 eur/pohodnika

O podrobnostih in programu bomo pisali na FB www.facebook.com/drustvo.laz.

Kontakt: [email protected], 070 303 321, 051 312 739