vir: Oglarska dežela

Oglarska dežela je spet pripravila za ta del Slovenije značilno
prireditev, ki jo vsako leto obišče več pohodnikov. Tradicionalni Pohod po Oglarski poti se bo letos odvijal v soboto 13. maja.

Gre za 17. Pohod po oglarski poti, kjer se pohodniki seznanijo z različnimi fazami kuhanja kope. Oglarske domačije (mimo katerih poteka Oglarska pot) vsako leto pripravijo kope v različnih fazah, da se pohodniki lahko seznanijo s to zanimivo dejavnostjo kuhanja oglja.

Ob Oglarski poti se tako pohodniki seznanijo z oglarjenjem (prisostvujejo tako prižigu kope, kot tudi pri zlaganju, »štoranju« in pri spravilu oglja ali duhajo dim s kope). Na poti pa ne manjka tudi prikazov zanimivih obrti, kot je tesanje »švelarjev«, pri katerem opravilu lahko pohodniki tudi sami sodelujejo.

vir: Oglarska dežela

Pot je dolga 12 km, za hojo potrebujejo pohodniki povprečno 4 ure. Zraven že opisanih aktivnosti ob poti, bodo vsakega pohodnika prepričali odlični razgledi na neokrnjeno naravo. Domačini pa bodo poskrbeli za domače dobrote, ki jih ob poti ne bo manjkalo.

 

 

Tradicionalni Pohod po Oglarski poti se bo letos odvijal v soboto 13. maja. Izhodišče pohoda je po markirani krožni poti je izpred Lovskega doma na Dolah pri Litiji, med 7.00  in 9. 00 uro, kjer je tudi cilj.

vir: Oglarska dežela

Organizator je poskrbel tudi za avtobusni prevoz iz Litije in
Trebnjega. Več informacij dobite na telefonskih številkah: 051-358-876 in 031 264 808 ali po mailu: [email protected].

 

Več o dogodku najdete tudi na spletni strani: www.dole.si.