3. julij – Dan slovenskih rudarjev

Na današnji dan slovenski rudarji praznujejo svoj praznik v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija leta 1934 pričeli prav zasavski rudarji.

Od leta 1961, ko je v takratni Industrijski rudarski šoli končala šolanje prva generacija dijakov, na ta dan praznujejo tudi v Šaleški dolini in v Velenju. Še danes je za rudarje Dan rudarjev eden največjih praznikov v letu. To je dan, ko praznuje celo mesto z uniformirano rudarsko parado in rudarsko godbo ter s prireditvijo skok čez kožo, kot slavnostnim sprejemom novincev v rudarski stan. Letos so praznik obeležili s kanonado in budnico rudarske godbe, jubilejno prireditev skok čez kožo pa so zaradi epidemije prestavili na jesen.

 

Rudarstvo ni le sinonim za jamo, premog, prah in industrijo, pač pa opisuje značaj in navade ljudi, ki so živeli rudarsko življenje. Je sinonim za požrtvovalnost in nesebično tovarištvo, ki pa ga je dandanes čutiti vedno manj. A ne glede na to, da se RTH zapira, rudarski duh iz teh krajev še ni pregnan. Zato dvignite glažke s svojimi kumerati in naj živi nam večno, naš rudarski SREČNO!