40 let tabornikov v Zagorju

 

Zagorski taborniki so v soboto obeležili jubilejnih 40. let delovanja. V teh letih so za mlade tabornike organizirali ogromno srečanj, dogodkov, taborjenj in zimovanj, kjer so jim predstavili taborniški način življenja, udeležili so se mnogih tekmovanj, čistilnih akcij, akcij reševanja žab, ob ognju in kitari pa preživeli veliko poletnih večerov.

 

Več o tem je zapisala Zarja Bašelj:

 

“Taborniki iz Rodu Polde Eberl – Jamski Zagorje smo ta vikend obeležili 40 let od prve ustanovitve rodu v Zagorju ob Savi. Taborniki so v Zagorju prisotni že od leta 1954, pod imenom Črni Krti, vendar smo kot samostojna enota začeli delovati šele leta maja 1984.

V soboto, 18. 5. 2024, smo se za obeležitev štirih desetletij samostojnega delovanja, srečale vse generacije zagorskih tabornikov, si izmenjali dogodivščine nabrali ideje za nove projekte, se pomerili v tekmovanju v vozlih in se okrepčali s pravim taborniškim golažem.

Beno Omahne, organizator dogodka: »Taborniki niso le društvo, je način življenja. Prireditev ob 40. obletnici delovanje je dokaz ravno tega, saj so se na kupu zbrali tako nekdanji taborniki, ki so društvo ustvarili pred štiridesetimi leti, kot tudi najnovejši, ki so se s taborništvom srečali šele v zadnjem letu, in skupaj preživeli prijeten, taborniško obarvan, dan.«

Taborniki po celi Sloveniji delujemo pod geslom »ustvarjamo boljši svet«, saj otroke in mlade preko mladinskega dela v naravi vzgajamo v aktivne člane naše družbe, dobre in solidarne osebe s spoštovanjem in razumevanjem do narave.

Kako taborniki sploh delujemo?

Taborniki se po različnih starostnih kategorijah srečujemo tedensko, skupini podobno starih tabornikov se imenuje vod, zanje pa skrbi vodnik. Vodniki so na posebnem večtedenskem tečaju usposobljeni člani, starejši od 16 let. Na tečaju se naučijo vse od pedagoških vsebin predajanja informacij različnim starostnim skupinam, usposobijo se v osnovah prve pomoči, osnovah pravnega okvira o skrbi za skupine otrok in ostalih splošnih pravil, ki jih potrebujejo za uspešno delovanje, seveda pa je največji poudarek v preverjanju in utrjevanju osnovnih taborniških veščin, kot so branje zemljevida, orientacija s kompasom in preko ostalih znakov, ki jih najdemo v naravi, postavljanja zasilnega prebivališča, postavljanja in netenja ognjev, komunikacijo z Morsejevo in Winklerjevo abecedo in še mnogo drugih »taborniških veščin«. Celoten program in delovanje rodu podpirata načelnik in starešina, ob podpori rodove uprave. To so največkrat najstarejši in najaktivnejši taborniki v rodu, vendar večina je še vedno mlajša od 35 let. Ravno to, da mladi učijo mlade, starejši pa le podpirajo njihovo delovanje in jim nudijo podporo, nas loči od ostalih mladinskih organizacij, saj vod in vodnik skupaj rasteta, se drug od drugega učita, med njimi pa se ustvari posebna vez in razumevanje.

»Tabornik sem praktično od vstopa v šolo, vsa poletja od takrat, sem preživel na taborjenjih, odraščal sem skupaj s svojim vodnikom in vodom, in takoj ko sem lahko, sem tudi sam postal vodnik, nato načelnik in sedaj starešina. S prevzemom starešinske funkcije, sem se pomaknil v ozadje, od koder z veseljem opazujem nadobudne mlade, ki z zagnanostjo vzgajajo mlajše generacijo v taborniški način življenja.« Aljaž Juvan, starešina rodu.

Taborniških in drugih pomembnih vsebin se naši taborniki učijo na tedenskih srečanjih, višek vsakega taborniškega leta, ki ga čakamo prav vsi, pa je poletni tabor. Na desetdnevnem bivanju v šotoru sredi neokrnjene narave, kjer nimamo telefonov, se kopamo v reki, kuhamo kosila in ob večerih namesto ekranov, opazujemo zvezdne utrinke in ob ognju in spremljavi kitare pojemo slovenske in tuje glasbene uspešnice, tekmujemo v kvizih in živimo preprosto. Vsi, ki bi si to želeli tudi zase ali svoje otroke, se nam pridružite med 30. 6. in 8. 7. v Desklah ob Soči. Več informacij najdete na našem Facebook profilu.”

Zagorskim tabornikom želimo še veliko prijetnih druženj v naravi in tako, kot veli njihov moto – skupaj ustvarjajte boljši svet!