Vir fotografije: FB profil Nejc Škoberne https://www.facebook.com/photo/?fbid=1938420276281345&set=ecnf.100003401749339
Filozof, dramatik, scenarist, pisatelj in literarni kritik Jean-Paul Sartre je nekoč zapisal, da kdor se vselej samo strinja, bo težko našel priložnost povedati tudi kako svoje mnenje. Zato pa tudi v Sloveniji delujejo debatni klubi, ki svoja mnenja Za in PROTI jasno izražajo in tudi argumentirajo. A debatirajo ne le ob kavi, pač pa se udeležujejo debatnih turnirjev in prvenstev.
Slovenska svetovna ekipa se je tudi letos udeležila svetovnega srednješolskega debatnega prvenstva. Prvenstvo bi moralo potekati v živo v Macau na Kitajskem, a je žal zaradi COVID razmer prvenstvo potekalo potekalo preko spleta.
Slovensko svetovno ekipo so predstavljali Živa Hrovatin, Aniket Godbole in Ana Mencin iz Gimnazije Bežigrad ter trije srednješolci iz Zasavja – Maša Cvetežar iz Gimnazije Litije ter Ema Gospodarič in Nejc Škoberne iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje.
Slovenska svetovna ekipa se je na prvenstvu, kjer je sodelovalo 74 ekip, uvrstila v razširjeni osmini finala ter potem izpadla v debati proti Sri Lanki.

Posebej pa je pomembno poudariti uspeh Trboveljčana Nejca Škoberneta. Nejc, dijak 4. letnika Ekonomske srednje šole se je izkazal kot odličen govorec svetovnega formata in v kategoriji (EFL) – govorci, ki jim je angleščina tuji jezik, zasedel 7. mesto. 

Dejstvo, da se je Nejc uvrstil med najboljše govorce, je še toliko bolj zavidanja vredno zato, ker so vsi debaterji, ki sodelujejo na svetovnih debatnih prvenstvih, najboljši debaterji v svoji državi. Nejc s svojimi dosežki nadaljuje tradicijo uspehov slovenskih debaterjev na svetovnih prvenstvih in s svojim uspehom dokazuje, da se splača biti del debatnega kluba.
Čeprav pravijo, da je poslušati mnogo težje kot govoriti, pa je umetnost tehtnega govorjenja zahtevna veščina. In zato lahko Nejcu s ponosom čestitamo, da se je na svetovnem nivoju s to veščino uvrstil na pravljično 7. mesto.