Današnjo praznično soboto posvečamo enemu največjih slovenskih poetov – dr. Francetu Prešernu.

France Prešeren se je v Vrbi na Gorenjskem rodil 3.decembra 1800, se na Dunaju izšolal za advokata, poleg opravljanja odvetniške prakse v Ljubljani pa je svoje življenje posvetil pesništvu. Bil je prvi slovenski pesnik, ki se je lahko po kakovosti svojih del primerjal s sodobnimi pesniki po Evropi. Svoja čustva in misli je vrhunsko pesnil in znal preliti na papir in leta 1847 so bile objavljene njegove Poezije, ki jih pozna vsak Slovenec.

V spomin na Franceta Prešerna Slovenci svoj dan kulture praznujemo na dan pesnikove smrti.

Na ta dan so širom po državi pripravili prireditve v spomin in počastitev na Prešerna. Tako se lahko odpravite v Vrbo, Prešernov rojstni kraj, kjer si lahko ogledate njegovo domačo hišo in osrednjo prireditev ob 14.uri, v Kranju, kjer je pesnik dolga leta živel, pa se prireditve v starem mestnem jedru vrstijo že od 9.30 ure pa do 13. ure. Lahko pa se pridružite celo Prešernovem teku iz Kranja v Vrbo.

V Ljubljani bo v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice na ogled razstava izbora rokopisov in tiskanih izdaj Zdravljice dr. Franceta Prešerna, ob 12h pa bodo pred Prešernovim spomenikom že tradicionalno prebirali Prešernovo poezijo.

Seveda pa ste vabljeni, da se prireditev udeležite tudi v drugih mestih po Sloveniji.

Vsako leto že od leta 1947 podeljuje Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za dosežke na področju umetnosti. Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2020 sta prejela koreograf in plesalec Milko Šparemblek in fotograf Stojan Kerbler, nagrado Prešernovega sklada za leto 2020  pa so prejeli prevajalka Suzana Kocmut, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj.

Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbrat’li,
ker dobro v srcu mislimo;
dókaj dni
naj živí
vsak, kar nas dobrih je ljudi!

                                            /F. Prešeren/