VIR: vrtec-litija.si

V Vrtcu Litija bodo danes s slavnostno akademijo obeležili 90-letnico predšolske vzgoje. Na njej se bodo predstavili zaposleni v vrtcu, na ogled bosta dve razstavi, podelili pa bodo tudi zahvalne plakete za več kot 30-letno delo v vrtcu. Na prireditvi bodo spregovorili tudi župan občine Litija Franc Rokavec, direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj ter direktorica direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Jolanda Lazar.

VRTEC LITIJA SESTAVLJA KAR DEVET ENOT

Edini samostojen vrtec v občini v devetih enotah na desetih lokacijah obiskuje 630 otrok, kar je po besedah ravnateljice vrtca Liljane Plaskan več kot 80 odstotkov predšolskih otrok v občini. Kot je povedala, na občini načrtujejo gradnjo nove enote vrtca. Na občini Litija niso mogli potrditi, da se bo gradnja začela letos. Trenutno si prizadevajo, da bi enoto lahko zgradili v javno-zasebnem partnerstvu, je dejala direktorica občinske uprave Meta Ponebšek.

Vrtec je leta 1929 ustanovila na Dunaju izučena vzgojiteljica Franja Potokar. V prvem letu ga je obiskovalo 50 otrok, število je do druge svetovne vojne raslo. Med vojno vrtec ni deloval, po njej pa se je širil po krajevnih skupnostih v občini, s tem pa je raslo tudi število otrok, ki so ga obiskovali, je povedala ravnateljica. “V zadnjih letih trend rojstev narašča. Mi smo v preteklih desetih letih odprli sedem novih oddelkov,” je dodala.

V vrtcu ob jubileju načrtujejo še več drugih aktivnosti skozi vse leto, med drugim bodo aprila pripravili prireditev ob dnevu vrtca, v katero bodo vključeni vsi otroci iz vseh enot, septembra pa za otroke pripravljajo ulični festival.