Občina Trbovlje je med drugim vključena v projekt »Skupaj za varni jutri«. V sklopu tega projekta so maja letos nabavili 8 novih avtomatskih defibrilatorjev (AED). Defibrilatorji so bili nameščeni na javno dostopnih območjih, kjer se zbira večje število ljudi oziroma na področjih, kjer AED-jev ni bilo na voljo. Območja namestitve novo kupljenih AED-jev je izbrala skupina prvih posredovalcev (občani, ki so usposobljeni pomagati ljudem v življenjski stiski).
Da je bila odločitev o namestitvi AED-jev pravilna, pa priča dogodek izpred nekaj dni, ko se je zgrudil moški. Očividci so prepoznali resno stanje moškega, ki je potreboval reanimacijo in so takoj pričeli z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja. Tretjo minuto po srčnem zastoju je bil pravilno uporabljen tudi novi javno dostopni defibrilator in tako so očividci s pravilnim ravnanjem pripomogli k ohranjanju moškega pri življenju, dokler ni na pomoč prišla ekipa NMP. 

 

Občina Trbovlje želi poleg mreže AED širiti tudi svojo mrežo prvih posredovalcev, zato nameravajo v jeseni znova organizirati izobraževanje in usposabljanje za prve posredovalce, kjer boste lahko tudi vi pridobili nova znanja in v kritičnih trenutkih znali pomagati pomoči potrebnim in morda celo komu rešili življenje.

Vir fotografije: FB stran Občine Trbovlje