Širom po Sloveniji odmevajo včerajšnje besede trboveljske županje Jasne Gabrič, ki jih je včeraj delila na družabnem omrežju Facebook, danes pa jih lahko preberete v časopisih.

V zapisu je pod fotografijo množice ljudi, ki se gnetejo prej vhodom v trgovino Spar kruto a realno izlila svoj gnev nad tistimi, ki ne upoštevajo opozoril v času epidemije in se še vedno vedejo, kot da virusa ni med nami.  In prav zares je tako ravnanje – neupoštevanje navodil, naj ljudje ostajajo doma in gredo v trgovino le, če je nujno in pri tem upoštevajo razdaljo enega metra in pol med posamezniki zares zaskrbljujoče. Pa vendar je zaskrbljujoč tudi nadaljnji izbor besed gospe županje, ki je v svojo objavo zapisala še: “Prav, sami ste izbrali to pot. Pot proti Gaberskem. Pogrebni zavod je tudi že v pripravljenosti. Žal vam tega lepše ne morem povedati.« 

Za vse tiste, ki boste objavo iskali na Facebooku, je tam ne boste več mogli prebrati, ker je bila umaknjena.

Vsi poznamo županjo Jasno Gabrič kot prodorno mlado županjo z izjemnimi retoričnimi sposobnostmi. In ravno zato je takšna izjava z njene strani nedopustna. V času, ko smo ljudje že tako prestrašeni in čustveno bolj občutljivi, potrebujemo spodbudne besede namesto grobega verbalnega napada, ki se bo najbolj dotaknil tistih, ki so v strahu pred okužbo dejansko doma. Tistim pa, ki jim opozorila niso prišla do živega in se še vedno sprehajajo po ulicah in parkih ter se zbirajo v trgovinah in pred njimi, pa jih tudi te županjine besede ne bodo ganile.

V času razmer, kakršne veljajo v času epidemije, je prav in nujno, da župani v sodelovanju z občinsko upravo in štabom Civilne zaščite urejajo razmere v svojih občinah. Ampak to naj urejajo prek svojih pristojnosti, ki jih imajo in ne prek socialnih omrežij. Ozaveščanje svojih občanov pa lahko organizirajo prek lokalnih medijev ali pa naj pripravijo zloženke in jih razpošljejo v vsa gospodinjstva. Tako bodo navodila dostopna vsem.