Tako kot skoraj po celotni Sloveniji, lahko tudi v Zasavju vidimo razsežnosti neodgovornega ravnanja Zasavcev. Seveda je treba takoj dodati, da se ne sme vseh dajati v isti koš. Pomlad je tu in hkrati tudi »svinjarija«, ki se je nabrala v naravi od lanskih pomladanskih čistilnih akcij. Zato se že napovedujejo nove čistilne akcije, s katerimi se bo le delno popravilo krivico storjeno naravi in konec koncem tudi ljudem in živalim, ki so del narave.

Kdo komu in zakaj vbija v glavo, da je treba paziti na naravo?

Različne smeti in vsemogoči odpadki ležijo vsepovsod. Morda se jih toliko ne opazi skozi enoletno obdobje  (od prejšnje čistilne akcije), ker se počasi nalagajo in človeško oko ne zazna sprememb. Skratka, ko se začne govoriti o čistilnih akcijah kaj hitro ugotovimo, da »brezveznega« dela ne bo zmanjkalo. Prej zmanjka volje, energije in časa, kot smeti, toliko jih je vsepovsod. Roko na srce, treba je dodati tudi to, da jih je bilo nekdaj še mnogo mnogo več. Nekaj se je postorilo na ozaveščanju, vendar je mnogo premalo »efekta«, kolikor je v to vložene energije, tudi to je treba priznati, pa če hočemo ali ne.

Kdo in kje »svinja«?

Največ odvrženih odpadkov je videti ob cestah. Se pravi, da imamo krivce; to so vozniki in ostale osebe v vozilih. Veliko smeti je po ulicah, še posebej na kakšnih bolj skritih mestih, kjer se zbirajo določene skupine ljudi, tudi tu se veliko ne da ugibati kdo so to. Različne smeti, pred vsem tudi kosovni odpadki in gradbeni materiali ležijo odvrženi v gozdovih, ob večjih cestah in manjših poteh, železnici, potokih, rekah in tudi v raznih jamah in grapah na zasebni zemlji, ki se potem zakopljejo za vedno. Tudi tukaj ni potrebno veliko ugibati, katere sorte ljudje to počnejo. Pred vsem imajo vsaj en skupni imenovalec; so neodgovorni in ne vredni besede »človek«.

Kdo čisti?

In kdo bo pospravljal za »packoni«? Ja najbrž tisti, ki tega ne počnejo in jim je mar za čisto okolje in zdravo naravo. Ob organiziranih čistilnih akcijah po javnih in tudi zasebnih površinah je opaziti tudi posameznike, ki se lotijo odstranjevanja neodgovorno odvrženih odpadkov. Vse se da očistiti, le raznih tekočin; od barv, lakov, olj, lugov, kislin, strupov itd., pa težko. To gre v zemljo in nato v podtalnico, v rastline, živali in tudi nazaj na naše krožnike in v kozarce. Vendar se tega očitno nekateri ne bodo nikoli zavedali!

Onesnaževalci v »ilegali« oziroma so očitno nevidni!

V Zasavju imamo komunale, inšpekcije, policijo, lovce, planince, izobraževalne zavode, kup svetovalnih institucij, pa društva in druge organizirane skupnosti ter organizacije, od občin do krajevnih skupnosti, pa vendar nam ne uspe preprečiti onesnaževanja okolja. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da skoraj nikoli nihče nikogar ne opazi pri dejanju! Tudi opozoril in glob za ta sprevržena dejanja s strani organov je zelo malo, skoraj nič. Na spletu občin je npr. prej videti hvalo po tonah pobranih odpadkov in dobrih obetov ter napovedi še več ton pobranih odvrženih smeti iz narave, kot pa jasnih sporočil z opozorili, da se odpadki odlagajo in oddajajo komunali in ne v naravo.

Po sistemu »če ne (po)veš kdo je bil, boš ti kaznovan«!

Storilcev torej ni moč zalotiti pri dejanju, je pa država poskrbela, kar je tudi najlažje, da se lahko kaznuje lastnika zemljišča, ki je onesnaženo! Se pravi, če lastnik onesnažene parcele ne odstrani odvrženih odpadkov na svojem zemljišču, se mu lepo iz fotelja napiše kazen, kar pa je zelo enostavno in hitro. Če pa je to prav ali ne in ali je vsaj moralno sporno, pa je drugo vprašanje.

Naše »čisto« Zasavje

Zatorej, spoštovane Zasavke in Zasavci, vsi, tisti, ki imate radi naravo in s tem tudi sebe in tudi tisti drugi, ki vas ni moč prepoznati, pridružite se spomladanskim čistilnim akcijam in »Naredimo to Zasavje spet čisto«! Za koliko časa, je pa drugo vprašanje?!? Morda pa naredimo pot k »spravi« in bo onesnaževalsko-smetarske vojne konec ter bo prevladal zdrav razum in naslednje leto bomo skupaj spomladi praznovali prvo obletnico čistega našega skupnega lepega Zasavja. Toliko v razmišljanje s strani uredništva Naše Zasavje na temo vsakoletne »spomladanske ekologije« v Zasavju.

Našli smo že dve organizirani občinski čistilni akciji v Zasavju

Čistilna akcija »Očistimo okolje 2018« od 2.4. do 30.4. 2018 v Hrastniku.

Čistilna akcija »Očistimo in uredimo Trbovlje 2018« bo 7.4.2018 v Trbovljah