Ali se bo upravna enota Litija spet selila?

vir: litija.si

Vodstvo litijske občine podpira morebitno odločitev tamkajšnje upravne enote (UE), ki bi se po treh letih svojih prostorov znova vrnila v občinske. Litijski župan pa je za Delo povedal, da je to posledica kritik uporabnikov storitev, ki s prostori, kjer trenutno deluje UE, niso zadovoljni. Morebitni vrnitvi upravne enote na občino je naklonjen tudi minister Rudi Medved.

Ker je država pred leti zmanjševala stroške, se je tudi litijska UE leta 2016 odločila zapustiti drage občinske prostore. Po podatkih ministrstva za javno upravo naj bi občini plačevali od 3200 evrov do 4300 evrov obratovalnih stroškov na mesec (zdaj plačujejo 2000 evrov na mesec), zato so pisarne takrat preselili v nekdanji objekt davčne uprave v Ulici Mire Pregljeve, ki je v lasti države. Občinsko vodstvo je že takrat taki selitvi nasprotovalo.

STRANKE NIMAJO DOVOLJ ZASEBNOSTI

Bojan Babič, ki je bil pred dvema letoma imenovan za načelnika litijske UE, je povedal, da so uporabniki njihovih storitev v anketnih listih doslej največkrat izrazili nezadovoljstvo zaradi slabe dostopnosti prostorov in zato, ker jim UE ne nudi individualne obravnave pri upravnih postopkih, kar bi jim po predpisih moralo biti zagotovljeno. Pravi, da zaradi prostorske stiske nimajo označene niti cone zasebnosti. »Ker vsega tega ne moremo zagotoviti, smo iskali rešitve. Najprej smo hoteli izseliti Furs, da bi tako pridobili prepotrebno pisarno. Iskali smo rešitev tudi s prebojem stene v drugo zgradbo, da bi tako tudi invalidom omogočili prihod na UE z občinskim dvigalom. Potekali so pogovori še s podjetnikom v sosednji pisarni, da bi pridobili še kak dodaten prostor, toda vse te rešitve so se pokazale za relativno neugodne,«  je še dodal. Na preselitev na UE računajo med poletnimi počitnicami. Babič pravi, da so prihranki po preselitvi v lastne prostore bili, vendar še zdaleč ne dovolj za pozitivno ničlo. Hkrati opozarja tudi, da prihranek ne more odtehtati nezadovoljstva občanov.

O tem je pred nedavnim potekal sestanek z ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom, ki je, po besedah sogovornika izjavil, da občanov ne moremo gledati samo skozi prizmo stroškov, saj smo ljudi dolžni servisirati.

Rokavec je napovedal, da v primeru preselitve v občinske prostore upravna enota skladno z zakonodajo ne bo plačevala najemnine, ampak le obratovalne stroške. Z MJU so sporočili, da so dogovori o možnosti preselitve UE še v začetni fazi in da je minister pripravljen podpreti selitev. Z idejo je seznanjena tudi ministrica za delo, čeprav konkretnih rešitev še ni na vidiku, tudi vršilka dolžnosti direktorice litijskega CSD Danica Kolšek z informacijami o morebitni selitvi zaenkrat še ni seznanjena.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so sicer pojasnili, najemni prostori na Ljubljanski cesti 12 stanejo 3900 evrov na mesec, da jim pogodba poteče leta 2021 ter da bi v primeru razdrtja pogodbe imel najemodajalec pravico terjati poleg zapadlih in neplačanih najemnin, stroškov in morebitne škode tudi izpolnitveni interes, ki predstavlja znesek dvanajstih mesečnih najemnin, ki zapadejo takoj. Prav tako bi moral CSD Litija odkupiti vso najeto notranjo opremo.