Cordis – upanje, veselje, življenje: Ko mlado podjetniško srce bije v pravo smer

Na kaj pomislite, ko  zaslišite ime Cordis? Ali pa mogoče kratico JAMP? Meni se pred očmi naslika podoba osmih prijaznih deklet 4. letnika programa ekonomski tehnik GESŠ Trbovlje, ki so v okviru programa Junior Achievement Moje podjetje ustanovile dijaško podjetje Cordis, d.d.

Cordis je eno izmed 35 dijaških podjetij v Sloveniji, ki deluje v okviru mednarodnega projekta JAMP in dijakinje v praksi uči podjetništva. Cordis izdeluje igračke iz odpadnega blaga s simbolom srčka. S svojim proizvodom dekleta želijo opozoriti na slovensko problematiko na področju zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi.  Podjetje Cordis deluje s pravim denarjem – s tem denarjem organizirajo proizvodnjo in poravnajo stroške, ki pri tem nastanejo, seveda pa – tako kot v vsakem podjetju, dobijo delavci v proizvodnji tudi plačo.  Dijakinje pa tudi učitelji so v delnice podjetja vložili lastna sredstva. Da bi bilo njihovo delo res kvalitetno, so se povezale tudi z zavodi in podjetniki iz lokalnega okolja (VDC Zagorje, šiviljo Evelino Frelih, podjetniškim pospeševalnikom Katapult, DDT-Delavski dom Trbovlje).

Izkušnjo o delovanju podjetja so zaokrožile seveda s prodajo svojih izdelkov. Izdelke so tako v zameno za prostovoljni prispevek ponudile učiteljem, učencem in njihovim staršem na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, v Katapultu in Občini Trbovlje, mogoče pa dekleta in njihove igračke in blazinice srečamo še na Paradi učenja v mesecu maju pred DDT.

Če vas o podjetniški zgodbi dijaškega podjetja Cordis zanima še kaj, si poglejte njihov facebook profil in instagram profil Dijaško podjetje Cordis.

Beseda cordis me nekako spominja na srce (fr. cœur) in mislim, da so tudi Neža, Klavdija, Besmire, Alja, Kristina, Lucija, Sara in Nika imele v mislih srce in v sebi srčnost, ko so na ustanovni skupščini podjetja izbirale ime ter se odločile, da bodo celoten ustvarjen dobiček donirale v humanitaren namen Društvu za zdravje srca in ožilja, ki vodi fundacijo Bimbam.

Cordis – ko mlado podjetniško srce bije v pravo smer!

 

Urška Cilenšek