V soboto, 15. 4. 2023 so trboveljski gimnazijci znova slavili. Tokrat ni šlo za tekmovanje iz katerega od predmetov, pač pa za tekmovanje v debati, kjer je pomembna širina znanja in retorične sposobnosti. Nekaj več o samem tekmovanju, predvsem pa o rezultatih debatnega kluba Mythos je zapisala njihova mentorica prof. Maša Topole.
“V soboto, 15.4.2023 se je zaključilo državno debatno tekmovanje, ki je letos potekalo na Gimnaziji Celje – Center. Mythos se je tekmovanja udeležil s 3 novinskimi ekipami, in sicer: Žjapk Mici (Ana Neža Detela, Ajda Glavač, Mark Milar), Žjapk Koko (Gaja Urbajs, Tjaša Zorc, Aljaž Dimec) in Žjapk Zmešan (Alja Miklavčič, Nadja Planko, Matic Ležić). Debaterji so se pomerili v petih debatnih krogih, kjer je sodelovalo kar 39 ekip iz vse Slovenije, od tega 23 novinskih ekip.
Žjapk Mici si je kot edina novinska ekipa s štirimi zmagami prislužila kvalifikacijo v finale novinskih ekip, kjer se je pomerila z ekipo iz Gimnazije Bežigrad. Zaradi obiska uglednih gostov – prišla sta jih poslušati tudi podžupan občine Celje, Uroš Lesjak, in državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Tatjana Buzeti – je bilo med debaterji občutiti kar nekaj nervoze. A vendar so bili naši debaterji tako prepričljivi, da so jim sodniki soglasno pripisali zmago. Tako so postali najboljša ekipa na novinskem delu. V skupnem seštevku (kjer se štejejo tako izkušene kot novinske ekipe) je Žjapk Mici zasedel 5. mesto in tako le za las zgrešil uvrstitev v polfinale celotnega turnirja, kar priča o njihovem izrednem uspehu in je poplačilo za ves trud, ki smo ga vlagali v debato celo leto.
Žjapk Koko je s tremi zmagami le za las zgrešil uvrstitev v finale novinskih ekip, saj je zasedel 4. mesto med novinskimi ekipami, Žjapk Zmešan pa se je kot naša najmanj izkušena ekipa prav tako dobro borila in si prislužila eno zmago.
Debaterji so se odlično odrezali tudi kot posamični govorci, saj smo imeli kar 3 debaterje med desetimi najboljšimi novinskimi govorci. Mark Milar je zasedel 9. mesto, Ajda Glavač 5. mesto in Ana Neža Detela 3. mesto.

Posebej se moram zahvaliti tudi naši bivši dijakinji in sotrenerki kluba, Taji Kovačič, ki kljub študiju in drugim obveznostim pomaga pripravljati dijake na tekmovanja in deli z njimi znanje, ki ga je pridobila v klubu kot debaterka sama.”

Mladi debaterji iz trboveljske gimnazije torej uspešno nadaljujejo tradicijo svojih predhodnikov iz debatnega kluba Logos, ki je svoje uspehe na državni in svetovni ravni nizal vrsto let.

Čestitke vsem!