Andrej Funkl ne razbije steklenice in on ve zakaj je ne!

Tokrat smo k pogovoru povabili Andreja Funkla, steklarja, Hrastničana, ki je kot inženir, zaposlen v Steklarni Hrastnik, katera ima že več kot 150 letno tradicijo v Zasavju. Je dober poznavalec Hrastnika in zgodovine hrastniške steklarne, ki je prejela že mnogo nagrad in priznanj za inovativne in uporabne izdelke.

Spoštovani gospod Andrej Funkl. Poznani ste, kot vodnik in kot dober poznavalec steklarstva v Steklarni Hrastnik, kako vas je pot pripeljala tja?

Moja pot v Steklarni Hrastnik, se je začela leta 2005. Iskal sem redno zaposlitev, v hrastniški steklarni so v tistem času iskali dodatni kader za novo tovarno Special , prijavil sem se na razpis in bil sprejet.

izdelava steklenic

Imate radi svoj poklic in ali bi ga zamenjali s katerim drugim?

Imam, ker drugače bi verjetno že zapustil Steklarno Hrastnik. Če nekaj rad delaš, se »zastopiš« s sodelavci, si uspešen na svojem delovnem mestu, potem tudi ne razmišljaš o kakšnem drugem poklicu.

Kaj vam pomeni steklo in vse kar se iz stekla oblikuje?

Z steklom moraš nekaj časa delati, da ga začneš počasi razumeti, občutiti ter spoštovati in sčasoma te steklo zasvoji do te mere, da kjerkoli zagledaš stekleni artikel, ga zmeraj obračaš in primerjaš kako bi ta artikel naredil boljši oz. primerjaš z artikli naše steklarne.

steklar ne razbije steklenice

Ali bi lahko rekli, da je steklo živa stvar, da ima dušo?

Seveda, steklo je živa stvar, zmeraj nam daje nove izzive in rezultate ter skrbi, vendar ni lepšega, ko vidiš po velikem trudu na mizi lep izdelek in pa seveda zadovoljstvo kupca. Veste, steklarji ne bomo nikdar vrgli steklenico da bi se razbila, saj dobro vemo pod kakšnimi napori in trudi je bila takšna steklenica izdelana.

S čem se ukvarjate po službi? Ali delo iz službe prinesete  še malo  za domov, kot je danes praksa? Imam dva šolo obvezna otroka, tako da dolgčas ni. Radi se pošalimo da ko se ena služba konča, se druga služba z otroci začne. Na žalost da, saj se vsega v osmih urah ne da narediti, tako da je kakšno stvar treba narediti še zvečer.

Ali bi priporočili mladim delo v steklarstvu in na kakšen način bi  jih navdušili, da bi se odločili za to pot?

Če so vztrajni, delovni, se pripravljeni učiti, absolutno. Prav tako lahko v steklarstvu dobijo redno zaposlitev in tudi socialno varnost. Takšne stvari so še posebno pomembne pri mladih, ko gredo na svoje oz. se želijo osamosvojiti.

Kakšen odnos imate Vi osebno do upokojenih steklarjev?

Zelo dober, pred vsem pa spoštljiv, saj da imamo mi zaposlitev, se moramo v veliki meri zahvaliti steklarjem, kateri so danes že v pokoju. Prav tako se še zmeraj obrnem po nasvet k kakšnemu upokojenemu steklarju, ki mu ne manjka izkušenj.

Ob koncu Vam želimo obilo zdravja in uspehov. Kaj bi zaželeli našim bralcem v novem letu?

Na prvem mestu zdravja, saj ga premalo cenimo in pa medsebojnega spoštovanja, katerega je v današnjem času mnogo premalo. Za ostale stvari pa se prepustimo toku leta.

Andrej Funkl z družino

Najlepša hvala, ker ste si vzeli Vaš dragocen čas za ta kratek in vsebinsko bogat pogovor za Naše Zasavje.

Z velikim veseljem. Hvala vam za povabilo na prijeten pogovor in upam, da bo poklic steklarja še naprej tako zanimiv, poznan in »domač« v Zasavju, prav zaradi dolgoletne tradicije naše hrastniške steklarne in da bo naša steklarska dejavnost še naprej tako poznana skoraj da po celem svetu.

Tako, spoštovani bralci portala Naše Zasavje, pa smo po prejšnjem pogovoru z rudarjem, naredili še en zanimiv klepet z Zasavcem, ki opravlja delo, ki je lahko rečemo doma v Zasavju.