Arheološki pohod na Vačah

vir: geoss.eu

Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a in Družinsko gledališče Kolenc vas vabita na že tradicionalni pohod Po poti velikega kneza z Vač.  Arheološki pohod, ki se dotika vseh pomembnih železnodobnih najdb na tem območju, pa vam poleg strokovne razlage in prelepega sprehoda ponuja tudi zabavno gledališko predstavo. Tema in trasa pohoda pa sta vsakokrat malo drugačni, saj se dotikata ene od arheoloških najdb.

Pohod se prične v Domu Petra Svetika na Vačah z ogledom zbirk Društva GEOSS in kratko predstavitvijo programa. Sledi pohod po prekrasni, neokrnjeni naravi v okolici Vač, kjer so bile pri arheoloških izkopavanjih konec 19. in v začetku 20. stol. odkrite številne zanimive najdbe iz obdobja železne dobe, ki je trajala od 8. stol. pr.n.š. do prihoda Rimljanov v naše kraje. Trasa in tema pohoda sta vsakokrat malo drugačni in se navezujeta na eno od tam odkritih arheoloških najdb.

Tokratni pohod bo v nedeljo, 28. oktobra 2018. Dogodek se bo pričel z ogledom društvenih zbirk ob 10. uri v Domu Petra Svetika na Vačah, ob 11. uri pa se bo začel približno 7 km dolg pohod po arheološkem najdišču.

vir: Arheološki pohod Po poti velikega kneza z Vač

Na nedeljskem pohodu boste lahko pobližje spoznali čelado iz poznega 5. stoletja pred našim štetjem, z votivnim napisom IERISNA v venetski pisavi. Ob poti bo strokovno razlago na zabaven način dopolnila gledališka igra, postavljena v čas železne dobe. Vače vodi dobro misleči, a nekoliko nerodni in naivni knez, ki preveč zaupa nasvetom kneza iz sosednjega Rovišča. Ta pa je premeten in zvijačen možakar, ki ima z Vačami svoje zlobne načrte. Ko knezu z Vač že zelo slabo kaže, se mu prikaže boginja IERISNA. Program bodo povezovali arheologinja, dr. Vojka Cestnik, geolog Blaž Zarnik in etnologinja Anka Kolenc, gledališko zgodbo pa bo uprizorilo Družinsko gledališče Kolenc. Ob zaključku pohoda bo na voljo tudi knežja topla malica z jedmi iz železnodobnih prvin.

Zbrana sredstva arheoloških pohodov so namenjena odkupu muzejskega objekta na Vačah. 

Pohod traja predvidoma do 16. ure in je srednje zahteven. Štartnina, v katero so vključeni program z gledališko igro, izkaznica, zloženka, pogostitev ob dobrodošlici, knežja malica, znaša 15 eurov, za otroke do 10. let pa je udeležba brezplačna.

Organizatorji k sodelovanju na pohodu prijazno vabijo prostovoljce vseh starosti z različnimi znanji in zmožnostmi.

Več informacij: Arheološki pohodi Po poti velikega kneza z Vač; tel.: (01) 897 66 80 oz. 041 895 852 (Družinsko gledališče Kolenc). Email, na katerega se lahko javijo prostovoljci: [email protected].

 

Vljudno vabljeni!

 

vir: geoss.eu