Arso opravil monitoring na odlagališču Ceroza v Zasavju

Agencija RS za okolje (Arso) je na zahtevo okoljskega ministrstva opravila monitoring na vplivnem območju Centra za ravnanje z odpadki Zasavje (Ceroz), saj so se pojavljale informacije o škodljivih vplivih centra. Z monitoringom so ugotavljali vpliv odlagališča na stanje tamkajšnjih voda, izsledkov pa še ne morejo razkriti.

 

Direktor Ceroza Enes Raković je povedal, da se je monitoring nanašal predvsem na meritve iz odlagališča komunalnih odpadkov Unično iz preteklosti, ko je bilo na tem območju odlagališče sadre iz Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik in iz skladiščenja lahke frakcije na manipulativnih površinah.

Po včerajšnjem poročanju časnika Delo, naj bi monitoring pokazal vpliv odlagališča Unično na vode, zlasti v naselju Sedraž v laški občini. Po navedbah časnika odlagalna polja na odlagališču že od leta 2002 ne tesnijo. Rezultati vzorčenja podzemnih, površinskih in izcednih voda namreč kažejo, da je betonska cev kolektorja, ki pod odlagališčem Unično vodi v Ničnico, poškodovana, navaja časnik. Na Cerozu takrat po njegovih navedbah niso ukrepali. Pred več kot 15 leti so v vzorcih iz izvira Ničnice našli fosfate, natrij in sulfate ter amonijev dušik, kloride in fluoride.

Izsledke monitoringa, ki so ga zaključili 25. oktobra, bodo lahko razkrili, ko se bo do njih opredelilo vodstvo Ceroza. To je potrebno zaradi ugotavljanja morebitne okoljske škode, so pojasnili na Arsu.

Krajani Sedraža pa pozivajo vodstvo Ceroza k čimprejšnjemu ukrepanju, saj bo vsakršno zavlačevanje po njihovih navedbah povzročilo še večjo škodo.