Bo v Litiji rudnik Sitarjevec na voljo obiskovalcem?

V neposredni bližini mesta Litija se nahaja biser med rudniki na slovenskem – Sitarjevec, ki ima med vsemi slovenskimi rudišči najbolj pestro mineralno sestavo in v katerem najdemo tudi v svetovnem merilu enkratne limonitne kapnike. Predvsem zaradi takšne vsebine notranjosti rudnika, se v prihodnje predvideva ureditev dela rudnika za turistične oglede in možnost nadgradnje v Geopark Litija (del v litijskem muzeju).

Sitarjevec predstavlja mineraloško najpomembnejše območje v Sloveniji in je že razglašen za naravni spomenik nacionalnega pomena. Prav tako se v opuščenih rovih nahajajo za Slovenijo edinstvene železovo-manganove kapniške oblike, ki predstavljajo 132 redkost tudi v evropskem prostoru.

Odprtje dela rudnika v turistične namene bo nudilo obiskovalcem ogled notranjosti enega najstarejših polimineralnih rudnikov v Sloveniji, v katerem je bilo najdenih preko 60 različnih mineralov, v opuščenih rovih pa so na ogled različne železovo-manganove kapniške strukture, ki so edinstvene in najlepše na širšem evropskem območju. Z obnovo bodo prav tako na ogled različni tipi rudarskih odkopov in podpornih konstrukcij, ki so se v preteklosti uporabljale v rudarstvu. Z odprtjem rudnika za turizem se bodo odprla tudi nova delovna mesta (upravljanje, vzdrževanje, vodenje.)

Del rudnika se namerava urediti in nameniti za speleoterapijo. Stalnost temperature, ki znaša okoli 10 stopinj Celzija, ter preko 90% relativne vlažnosti ob minimalnem pretoku zraka (okoli 0,1 m/s), blagodejno učinkuje na pljučne bolnike. Takšni pogoji delujejo protivnetno, razredčijo sluz, olajšujejo izkašljevanje, sproščajo mišice dihalnih poti. Poleg tega se krepi tudi imunski sistem.

 

povzeto: občina Litija