Covid-19 je s seboj prinesel tudi izpad dohodka in celo brezposelnost. Zaradi finančnih težav pa se mnogi podjetniki in fizične osebe odločajo za najem kreditov preko spleta, kar pa lahko izkoristijo goljufi.

Policisti s policijske  uprave  Ljubljana  so  prejeli  več prijav oškodovancev,  ki  so se odločili za najem kredita preko spleta in bili pri tem ogoljufani.  V vseh  primerih  so se osebe odločile za najem kredita  po  prejetem  elektronskem sporočilu ali na kakšni drugi reklamni povezavi  na  spletu.  Oškodovanci  nato dobijo  na  elektronski naslov notarsko overjeno kreditno pogodbo, ki pa je lažna. V nadaljevanju oškodovanci preko neke tretje osebe  (t.i.  denarne  mule) dobijo manjši del kredita na svoj tekoči  račun, plačati pa morajo lažne neresnične pristojbine in takse, ki so  potrebne  pri  odobritve  kreditov. Oškodovanci  denar  pošiljajo preko različnih  finančnih  mehanizmov  (Western  Union, Moneygram, Paypal,  Xoom, ipd….).  V takih primerih gre za verižno goljufijo, v kateri storilci med seboj  prepletejo  večje število oškodovancev (t.i. denarne mule), ki si med seboj  nevede pošiljajo denar, na koncu pa so vsi ogoljufani, saj večji del poslanega denarja konča v rokah storilcev.

Policija zato vse, ki se odločajo za najem kredita, opozarja, da naj bodo pri najemu previdni in naj ne nasedajo lažnim  mamljivim  ponudbam. Najem kredita preko spleta, kjer se identiteta storilcev  lahko  zakrije,  ni  varna in gre v večini primerov za goljufije.
Opisane  denarne  transakcije  je  težko  izslediti in oškodovanci nimajo veliko  možnosti, da bi jim bila sredstva povrnjena. V primeru, da sumite, da gre za goljufijo, to takoj naznanite policiji.

Več o tem lahko preberete na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu