Časovni kapsuli skrivata spomine prednikov za naše zanamce

Vir fotografije: Vid Šteh, društvo TNM

Trboveljski Prometej je že znan ne le širom Zasavja, pač pa po celi Sloveniji, sedaj pa je postavitev skulpture na Špicbergu nad Trbovljami dobila sklepno dejanje. V Prometejevo svetilko so v četrtek, 4. novembra vstavili dve časovni kapsuli, ki pričata o nastanku kipa.

Ena od njih pripada podjetju Kovit, ki je pri postavitvi največjega rudarja imelo veliko vlogo – v fotogaleriji so zabeležili trenutke od pričetkov zbiranja kosov starega železa in zasavskih rudnikov, izdelave spomenika rudarstvu pa do zahtevnega prevoza osem metrskega rudarja na Špicberg, kjer sedaj bdi nad trboveljsko dolino.

Priprave na gradnjo skulpture so se pričele že maja 2020; oktobra so ga fizično tudi pričeli graditi in le mesec kasneje je bil Prometej pripravljen, da se je odpravil na pot proti sedanjemu “domu” na Ostrem vrhu. Urejena pa je tudi okolica kipa – urejene so brežine, drevesa in grmovje so posekani, do Prometeja so zgrajene stopnice, postavljene pa so tudi table z napisi in nekaj klopi za obiskovalce.

Na slavnostni vstavitvi kapsul je avtor skulpture Zoran Poznič dejal: »V časovni kapsuli so naši spomini, spomini naših dedov in babic in tudi tisto, kar si želimo za prihodnost; obenem je v njej seznam tisoč in več ljudi, ki so prispevali ne le sredstva, pač pa tudi tistih, ki so dali svoj čas, dobro voljo in obilo prostovoljnega delo v ta projekt. Resnično je potrebno poudariti, da ni bilo niti enega (podjetja, lokalne skupnosti, posameznika), ki bi rekel NE.”

S slavnostno vstavitvijo kapsul je Prometej uradno predan v upravljanje Društvu TNM. Vas pa lahko le povabimo, da ga ne gledate le od daleč – iz “doline”, ampak se mu pridružite tudi na “Špicbergu” in se skupaj ozreta proti bivšem rudniškem jašku, kjer so zgodovino Trbovelj pisali mnogi rudarji.

 

Povzeto po izjavi Društva TNM