Cepljenje proti oslovskemu kašlju – da ali ne?

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bolezen dihal,  ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis. Bolezen najbolj ogroža dojenčke do šestega meseca starosti, pa tudi majhne otroke, zbolijo pa lahko tudi odrasle osebe.

Za otroke so značilni napadi suhega, dražečega kašlja, ki včasih spominja na oslovsko riganje; oboleli med kašljem težko vdihne ter hlasta za zrakom, lahko tudi pordi ali pomodri. Pri najmlajših – dojenčkih, mlajših od treh mesecev, lahko opazimo le dihalne premore brez kašlja. Pri cepljenih otrocih in odraslih se bolezen kaže drugače – kašelj je lahko blag in neznačilen in ga zato pogosto sploh ne prepoznamo, zato je potrebno na oslovski kašelj pomisliti pri vsakem bolniku z dolgotrajnim kašljem, če je kašelj edini ali prevladujoč simptom bolezni.

Po podatkih NIJZ je v času pandemije COVID-19 število prijav oslovskega kašlja upadlo, sedaj pa spet narašča – v letu 2023 so zabeležili 124 primerov oslovskega kašlja, letos pa je bilo do 13. februarja prejeli že kar 115 prijav.

Situacije se zavedajo tudi v ZD Zagorje, zato so se zdravstveni delavci, ki vsak dan prihajajo v stik z novorojenčki in dojenčki, ki so najbolj ranljiva skupina, odločili, da se cepijo.

Kako pa zaščititi najmlajše? Cepljenje se priporoča tudi vsem nosečnicam po 24. tednu nosečnosti. S cepljenjem proti oslovskem kašlju mama zaščiti sebe in svojega otroka v njegovih prvih tednih življenja, še preden le-ta pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti 3 mesecev. Cepljenje je priporočljivo ne glede na to, ali je bila nosečnica že kdaj cepljena ali pa je morda oslovski kašelj celo prebolela. Na cepljenje se lahko naročite pri izbranem zdravniku in je za nosečnice brezplačno.

 

Povzeto po:

Porast primerov oslovskega kašlja

Cepljenje nosečnic