Zunanji minister Miro Cerar je včeraj na Srednji šoli v Zagorju ob Savi z dijaki govoril o aktivnem državljanstvu ter vlogi in priložnostih za mlade v Evropski uniji. Razpravljali so tudi o sodobnih izzivih, kot so širjenje dezinformacij na spletu, populizmi in sovražni govor, mlade Zasavce pa je spodbudil tudi k projektom v okviru katerih lahko študirajo v tujini in tako spoznavajo nove kulture. Dialog, ki je potekal v soorganizaciji z Mladinskim svetom Slovenije, je med drugim namenjen obeleževanju 15. obletnice vstopa Slovenije v EU. Pripravili naj bi še več tovrstnih pogovorov z mladimi.

Minister je mnenja, da prihodnost pripada mladim in prav je, da mladi aktivno sodelujejo v družbi in opozarjajo na probleme, kot so to storili 15. marca na protestu proti podnebnim spremembam. “Skupaj moramo sooblikovati prihodnost, sicer bo prihodnost oblikovala vse nas,” je dejal in spodbudil mlade, da se aktivno vključujejo v javno razpravo.

Evropska unija za več kot polovico Slovencev predstavlja svobodo potovanja, študija in dela kjerkoli v EU: “Eden najuspešnejših projektov EU je program Erasmus, ki omogoča mladim, da študirajo v drugih državah članicah in spoznavajo druge kulture in običaje,” je dejal minister in spodbudil mlade Zasavce, da izkoristijo priložnosti, ki jih mladim nudi EU.

EU je trenutno na prelomnici. Opazujemo lahko odhod pomembne članice unije iz povezave. Britanski izstop iz unije je le eden izmed primerov, ki opozarja na pomen boja proti dezinformacijam. Proti populizmom, ki temeljijo na hujskanju in sovražnem govoru in se poslužujejo laži, bi se morali boriti skupaj in pri tem imajo pomembno vlogo ravno mladi, ki so zrasli v svet družbenih omrežij in ta svet bolje poznajo in obvladajo kot starejši, so navedli na ministrstvu.

»Zasavje je regija, kjer imajo sedež števila dobra podjetja usmerjena v izvoz in mala podjetja, ki so se izkazala z inovativnostjo,” je še dejal minister dr. Cerar in opozoril na spodbude za start-upe, uvedbo vajeništva in na programe za spodbujanje zaposlovanja,  ki so jih vzpostavili v času vlade, ki jo je vodil.