Dne 17.8.1952 sta zakonca na Dolu pri Hrastniku sklenila zakonsko zvezo in si izrekla besedo »da«, ki ju spremlja v dobrem in slabem že 65 let.

vir: Pixabay

Praznovati 65 let skupne zakonske zveze v današnjih časih je prava redkost. Zakonca Zvone in Zdravka Majes sta jo učakala in jo tudi slovesno potrdila v družinskem in prijateljskem krogu, skupaj s svojimi najdražjimi, ki jima na jesen življenja stojijo ob strani. Jubilej obletnice sta zakonca obeležila v čudovitem naravnem okolju Gor, kjer je bilo na vsakem koraku moč čutiti ganjenost, saj smo prisotni čutili medsebojno ljubezen, ki zakonca povezuje že celih 65 let.

Zvone se je leta 1931 v Sevnici rodili mami Ivanki in očetu Antonu kot najstarejši izmed štirih otrok. To je bil čas, ko si svet še ni povsem opomogel od 1. svetovne vojne, čas zaznamovan s pomanjkanjem, negotovostjo in strahom. Zaradi zaposlitve staršev v Hrastniku v tovarni kemičnih izdelkov, se je njegova družina preselila v hrastniško dolino. Tudi njegova poklicna pot se je pričela v kemični tovarni, ki ji je ostal zvest do leta 1978, ko se je zaradi delovne invalidnosti upokojili. Leta 1973 je pripomogel k ustanovitvi Društva invalidov Hrastnik. Z vztrajnim in požrtvovalnim delom si je vsa ta leta nesebično prizadeval za razvoj in obstoj tega društva in pri tem opravljal številne funkcije v društvu, od predsednika šahovske sekcije, športnega referenta, do uspešnega predsednika društva vse od leta 1999 do 2008. Leta 2006 je Občina Hrastnik pridobila Listino »Občina po meri invalidov«, Zvone pa je v ta projekt vložil veliko truda in prostovoljnega časa.

Tudi v Zdravkini družini so se v njenih najnežnejših letih soočali s skromnostjo in odpovedovanjem. Po končanem šolanju je prav tako kot Zvone našla delo v kemični tovarni. Na mladinskem plesu je spoznala čednega fanta, preskočila je iskrica ljubezni in pred petinšestdesetimi leti sta svojo ljubezen tudi formalno potrdila. Svoj prvi skromen domek sta si ustvarila na Brnici, kasneje pa v Hrastniku. Za lepše otroštvo svojih sinov se je delu v tovarni začasno odpovedala, k družinskemu proračunu pa je po svojih močeh tudi znala prispevati. Njeno življenje tako ni zaznamovalo bogastvo in izobilje, temveč skromnost in delavnost.

»Pravijo da so praznovanja prijazne postaje v našem življenju. Bolj kot poznamo in podoživljamo njihovo vsebino, več nam pomenijo,« je v nagovoru poudaril župan Miran Jerič. 5 let od praznovanja njune biserne poroke je minilo kot da bi veter odpihnil ta leta. Od slavljenca smo se poslovili z željo, da bi jima zdravje še naprej služilo in da bi svojo pot skupnega življenja peljala še naprej ter da se na njuni 70. obletnici skupne zakonske zveze zopet vidimo. To sta nam slavljenca tudi obljubila.

Čestitkam in dobrim željam z obilo zdravja zakoncema Majes, se pridružujemo tudi v uredništvu Naše Zasavje. Srečno in še mnogo lepih skupnih dni.