Ko se podamo na volitve, vsi vemo, da volimo osebo, ki bo v naslednjem mandatu zasedla neko funkcijo. V primeru referendumov pa je drugače. Referendumsko vprašanje vas sprašuje glede nekega zakona, ki se sprejema. In včasih je to vprašanje obrnjeno tako, da moramo pošteno razmisliti, ali naj se opredelimo ZA ali PROTI. Zato vam ponujamo razlage tokratnih referendumov, o katerih bomo odločali na predčasnih volitvah oziroma v nedeljo na volitvah.

Zakon o RTV

Trenutno lahko vsak od nas predlaga nekoga za predstavnika gledalcev in poslušalcev v programskem svetu RTV. S sprejetim zakonom o RTV pa nam bo ta pravica odvzeta. Gledalci ne bomo imeli več besede pri oblikovanju programa RTV, saj bodo zato skrbele le izbrane nevladne organizacije, ki jih je določila vlada. Vsako gospodinjstvo bo še naprej moralo plačevati RTV prispevek – ne glede na to ali njihov program gledate ali ne – odvzeta pa nam bo pravice soodločanja. Če si torej želite neodvisno RTV, se ne morete strinjati z novim zakonom o RTV.

Zakon o dolgotrajni oskrbi

Zakon o dolgotrajni oskrbi je tisti, ki se tiče nas vseh, saj se vsi staramo. Omenjeni zakon je že sprejet, vlada pa želi vse dobre ukrepe ukiniti. Mnogi starejši in njihovi skrbniki že danes prejemajo pomoči, ki jih je predvidel ta zakon, nekatere pa bi prejeli po novem letu. Z novim zakonom pa bi jim bilo to vzeto. Namesto, da bi gradili nove domove za starejše, negovalne bolnišnice ter nudili pomoč starejšim in invalidom na domu, namerava vlada denar nameniti ilegalnim migrantom. Se res strinjate s tem?

Zakon o vladi

Trenutno imamo v Sloveniji 17 ministrstev – to je več kot večina držav v EU, kljub temu, da smo ena manjših držav. Vlada pa želi s sprejetjem zakona o vladi število ministrstev še dodatno povečati na 20 – le zakaj? Ministrstva stanejo, npr. ministrstvo za okolje več kot milijon evrov na mesec. Več ministrstev pomeni večje stroške. Če ne želite plačevati novih in nepotrebnih ministrstev, je vaš odgovor za referendum na dlani.

Odločite se sami, vsekakor pa je prav, da svoje mnenje poveste na nedeljskem glasovanju.