Vir fotografije: FB stran Kino Bled https://www.facebook.com/kinobled/posts/508412903161529
Bratje! Naša pomlad gre iz tal,
bistra ko burja, močna ko val:
v naša domovja se je zagnala,
tmo' razklala, sonce skovala,
sonce – kralja Matjaža dan. /R.Maister Vojanov/

Danes je slovenski državni praznik, za katerega mnogi niti ne vedo, saj ni dela prost dan. Leta 1874 v Kamniku rodil general Rudolf Maister, po katerem je današnji dan dobil ime.

 

Generala Rudolfa Maistra, s pesniškim imenom Vojanov, štejemo  med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Bil je borec za severno mejo, pa tudi poet, slikar in ljubitelj knjig. 

Kot vojaška osebnost je bil zaslužen za to, da je v skladu z voljo ljudstva velik del slovenskega narodnostnega in govornega področja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Kot pesnik se je udejstvoval že zelo zgodaj – že v gimnaziji je ustanovitelj in bil urednik dijaškega lista, svoje pesmi je objavljal tudi v ljubljanski Večernici, Ljubljanskemu zvonu in Slovenskemu narodu. Bil je tudi član Zadruge – gimnazijskega skrivnega društva, katerega člani so bili tudi glavni pisci moderne – Ivan Cankar, Oton Župančič, Dragotin Kette in Josip Murn Aleksandrov.

Rudolf Maister je bil ljubiteljski slikar, ki je upodabljal v oljni tehniki. Prijateljeval je z znanimi slovenskimi slikarji Rihardom Jakopičem, Matijo Jamo in Matejem Sternenom. Bil je med prvimi, ki so v Mariboru  organizirali slikarske razstave.

Rudolfa Maistra pa je potrebno omeniti tudi kot strastnega ljubitelja knjig in lastnika ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem. Maister je pretežno zbiral samo slovenske knjige in časopisje, ki jih je našel v župniščih, šolah, pri premožnejših kmetih, po knjigarnah in starinarnicah. Po generalovi smrti je njegova knjižnica prešla v last sinov, vendar pa so jo med drugo svetovno vojno zaplenili. Po vojni so bile knjige iz skladišča v Zagrebu prepeljane v Maribor, kjer zbirko še dandanes v posebnih prostorih hrani Univerzitetna knjižnica Maribor.