Slovenija … ki rišejo te morje in gore, slikovitost ti dajejo jezera in ravnine, sestavljajo te lepa mesta in ljudje … Slovenija.

Danes praznujemo 31 let od dne, ko smo se s plebiscitom izrekli, da želimo samostojno državo, neodvisno od SFRJ. 

23. decembra 1990 je bil v Sloveniji, ki je bila takrat še del nekdanje Jugoslavije, izveden plebiscit z vprašanjem, ali naj se naša Slovenija odcepi od tedanje države in naprej piše zgodovino kot samostojna država. Glasovanja se je takrat udeležilo več kot 93 % volilnih udeležencev in ko so čez tri dni razglasili rezultate, se je videla enotnost slovenskega naroda – 95 % vseh ki so glasovali, so se soglasno odločili za odcepitev Slovenije. Tako je Jože Pučnik takrat povedal, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo. In s tem stavkom se je obrnil nov list v naši zgodovini. V spomin na slovesno razglasitev plebiscitnega izida v slovenskem parlamentu tri dni pozneje, pa 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Ob tej priložnosti čestitam vsem Slovenkam in Slovencem, ki imajo radi svojo domovino. Vsem tistim, ki želijo živeti složno v lepi naši državi. Sloveniji, ki ima lepo pokrajino in ljudi.