Današnji dan je posvečen slovenski zastavi, enemu od slovenskih državnih simbolov. S tem dnem se spominjamo dogodka iz preteklosti, ko je 7. aprila 1848 slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Letos je omenjeni dan še toliko bolj pomemben, saj  bo Republika Slovenija junija praznovala svoj 30. rojstni dan.

Slovenska zastava, ki jo je kot državni simbol 24. junija 1991 določila takratna slovenska skupščina, označuje pripadnost Republiki Sloveniji. S spoštovanjem do slovenske zastave pokažemo tudi svojo ljubezen do domovine. Ko govorimo o domoljubju, ni prostora za nestrpnost; domoljubje s seboj prinaša  spoštovanje razlik med ljudmi in do drugih narodov. In ne glede na to, da imamo kot unikatni posamezniki različne interese, hobije, želje in ambicije, pa imamo nekaj skupnega, kar je le eno – in to je naša domovina, katero predstavlja tudi naša zastava.

V obrambnem resorju je slovenska zastava močno prisotna in zelo spoštovana. Za vojake ima zastava vedno prav poseben pomen, prav tako so zastave pomembne v gasilstvu, nikakor pa ne smemo pozabiti na naše vrhunske športnike, ki so pomembni ambasadorji slovenske zastave. 

O tem, kdaj in kako je izobešena slovenska zastava, je mogoče prebrati v  Zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (ZGZH), pa vendar se kultura izobešanja zastav pri nas še razvija – nekateri se zavzemajo za to, da bi tudi v Slovenji (tako kot v ZDA) zastave visele vsak dan. Zato – negujmo ljubezen do svoje domovine Slovenije s tem, da na svoje domove obesimo slovensko zastavo vsaj ob državnih praznikih – prva priložnost bo tu že 27. aprila!