8. februarja v Sloveniji obeležujemo kulturni praznik v spomin na dan smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. 

Mnogi se najbrž sprašujete, zakaj praznik praznujemo na dan smrti in ne na dan pesnikovega rojstva. Smrt načeloma povezujemo z žalovanjem in ne s praznovanjem. “Vendarle moramo ta dan Prešernove smrti razumeti drugače, razumeti ga moramo kot dan, ko se spomnimo na njegovo zapuščino, ko ponovno razmislimo in ovrednotimo njegov trajni pomen za slovensko kulturo, za narodno identiteto, za ohranjanje slovenskega jezika.” je na proslavi v Vrbi povedal slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Marko Lotrič. (vir: https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/presernov-dan-je-tudi-letos-dan-kulturnih-prireditev-in-brezplacnih-obiskov-muzejev/697668).

Danes so tako širom po Sloveniji mnoge prireditve v spomin Francetu Prešernu. Svoja vrata so odprle tudi kulturne ustanove, ki vabijo k obisku. V Zasavju so se slovesnosti ob kulturnem prazniku odvile že v preteklih dneh, zato vas danes vabimo, da si v imenu kulture vzamete v roko knjigo in preberete morda kakšno Prešernovo ali katero drugo pesem, novelo ali odlomek iz romana ter s tem počastite današnji kulturni praznik.