Letošnji mednarodni dan babic, ki ga obeležujemo 5. maja, poteka pod geslom Babice, zagovornice pravic žensk. S tem želijo izpostaviti potrebo po spoštovanju pravic žensk tudi preko avtonomnega delovanja babiške stroke, so zapisali v Splošni bolnišnici Novo mesto. V Zbornici – Zvezi so ob mednarodnem dnevu babic in letošnjem geslu, ki izpostavlja babice kot zagovornice pravic žensk, izpostavili tudi, da babice pri svojem delu vsak dan podpirajo in ščitijo pravice žensk, za kar potrebujejo varno okolje za delo.

Ideja o praznovanju mednarodnega dneva babic se je na pobudo različnih babiških združenj, vključenih v Mednarodno zvezo babic, rodila v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, uradno pa mednarodni dan babic praznujejo od leta 1992.

 Babice imajo pravico zagotavljati oskrbo v skladu s svojimi kompetencami, ženske pa imajo pravico dostopa do izobraženih in kompetentnih babic. Vsaka ženska ima pravico izbrati kraj, kjer bo rodila,” so zapisali.

MATERE IN OTROCI, KI PREJMEJO KAKOVOSTNO NEGO SO TEMELJ ZDRAVE DRUŽBE

Kot so v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije navedli, so babice najboljša možna izbira za skrb in obravnavo žensk v času nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja, za otroke in celotno družino. “Ženske in njihovi otroci, ki prejmejo kakovostno obravnavo s strani babic, predstavljajo temelj zdrave družbe. To se kaže še dolgo izven obporodnega obdobja,” so zapisali. “Dekleta imajo pravico do spolnega in reproduktivnega zdravja in ustreznih storitev kjerkoli na svetu. Ženske imajo svobodo in izbiro glede tega, kaj se zgodi z njihovim telesom. Vsaka ženska ima pravico biti brez kakršnekoli oblike diskriminacije, pravico do zasebnosti, pravico do najnovejših zdravstvenih informacij in pravico do izbire o svoji oskrbi med porodom.” so še dodali v Zvezi.

V SLOVENIJI TRENUTNO DELUJE NEKAJ VEČ KOT 850 BABIC IN BABIČARJEV

Ob njihovem dnevu študenti babištva na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani že tradicionalno prirejajo različne dejavnosti. Kot so sporočili iz Zbornice – Zveze, bosta v torek v središču Ljubljane kar dve prireditvi. Na Prešernovem trgu bo na izobraževalnih stojnicah med 10. in 18. uro mogoče dobiti informacije o babiškem delovanju in poklicu diplomirane babice. Ob 17. uri pa bodo pripravili tudi tradicionalni babiški tek po ulicah središča Ljubljane. Mednarodni dan babic bodo letos ponovno obeležili tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto.