Močni smo, kadar smo skupaj.

Isto, vsi moji, objema nas gnezdo. 

Prej k cilju odpelje nas pot, 

 ko stopa kot eden naš rod.          /I. Pirkovič/

 

Danes mineva 31 let, odkar smo prvič stali pod slovensko zastavo, ki je plapolala v samostojni Sloveniji. Danes je dan, ko se je Slovenija osamosvojila in postala tudi formalno neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Danes, 31 let kasneje nismo več tako zavedni, z isto željo po združenosti v eni – naši Sloveniji. Med nami so razprtije v mislih in besedah, ni več ponosa v besedah, ki bi povedale, da smo Slovenci in prihajamo iz naše lepe dežele na tej strani Alp. 

Naj nas misel na obdobje osamosvajanja, na obdobje desetdnevne vojne in tudi tiste, ki so dali svoje življenje za samostojno Slovenijo spomnijo, da nas je močna želja in sodelovanje pripeljalo do tu, kjer smo – mednarodno priznana samostojna Slovenija.

In kot je dejal predsednik Pahor na sinočnji proslavi ob dnevu državnosti: “Demokracija je sveti gral naše države. Zelo skrbno moramo paziti, da politična razhajanja ne prerastejo v razkol.”

 

Le skupaj, dragi Slovenci, smo močni, le skupaj kot eno pod slovensko zastavo. Iskrene čestitke ob našem prazniku!