Dole pri Litiji te dni v znamenju Oglarske dežele

vir: litija.si

Na Dolah pri Litiji se danes začenja tradicionalna prireditev Oglarska dežela s pestrim programom na temo oglarstva. Prireditev bodo odprli s popoldanskim slavnostnim prižigom oglarske kope, osrednji dogodek pa bo v soboto z etnografsko-kulinaričnim praznikom in tekmovanjem v pripravi najboljše “oglarske mal’ce” z žara na oglje. Obiskovalci pa lahko na lastne oči še vidijo, kako se v kopah les spreminja v oglje. 

 

Oglarstvo je pomemben element kulturne dediščine Dola in ena redkih dejavnosti, ki še ohranja prvinski stik človeka z gozdom in daje smisel življenju ljudi, ki vztrajajo na tem koncu Slovenije, so mnenja organizatorji dogodka. To že skoraj izginulo staro obrt obiskovalci prireditve lahko spoznajo s številnimi dejavnostmi, ki so povezane z oglarjenjem, življenjem in delom v Oglarski deželi ter razvojem podeželja.

Obiskovalci se bodo tako lahko družili ob kopi, predstavljeni jim bodo gozdarski in kmetijski delovni stroji, obrtniki pa bodo imeli tudi svoje stojnice. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo Skrbno v naravo. Organizator pa bo tudi izbral najlepše urejene vasi in domačije v krajevni skupnosti Dole.

V soboto pa bo tudi srečanje predstavnikov litijske občine in Krajevne skupnosti Dole, na katerem bodo predstavili predlog, s katerim želijo kandidirati na razpisu za izbor spremljajočega dogodka ob predsedovanju Slovenije EU v letu 2021. Srečanja se bo udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, je dejal litijski župan Franci Rokavec.

Predlog se nanaša na prižiganje oglarske kope velikanke, saj so prav na Dolah namreč znani po izjemnem ustvarjanju kop velikank, ki obsegajo tudi zložbo 200 kubičnih metrov in več drv na eno oglarsko kopo. Dogodek je po besedah Rokavca mišljen kot sklop prireditev, ki se bi odvijale tako v Oglarski deželi kot drugje po Sloveniji v letu 2021.