Moč novinarjev je večja, kot si lahko predstavljamo. Z besedami, ki jih  v svojih prispevkih plasirajo med bralce, poslušalce oziroma gledalce, močno vplivajo na to, kakšen pogled na svet ali aktualne dogodke si ljudje ustvarimo. Zato je toliko bolj pomembno, da so informacije objektivne, da v njih ni začutiti novinarjeve pripadnosti politični opredeljenosti.

Zelo zanimiva je bila zato sobotna oddaja Utrip na  Televiziji Slovenija. Utrip je odmevna, komentatorska tedenska oddaja Informativnega programa. Tokrat jo je pripravil dr. Jože Možina, slovenski zgodovinar, avtor dokumentarnih filmov, sociolog in novinar.

V oddaji je spregovoril o aktualnih temah – obletnici tragičnega zgodovinskega dogodka v Dražgošah – tako, kot ga je komentiral bivši predsednik Milan Kučan na veliki maši ter perspektivo Dražgošanov, ki se jih je zgodovina neposredno dotaknila. Zgodba o junaštvu partizanov z njihove strani ni bila pa ni bila takšna hvalnica, kot smo jo bili vajeni brati v zgodovinskem čtivu. V bitki za Dražgoše je po besedah Možine zgodovinar Tone Ferenc dokazal, da je padlo 26 okupatorjev in 9 partizanov. Nemci so pobili še 41 nedolžnih domačinov. Največjo izgubo je torej utrpela nedolžna vas in njeni nesrečni domačini.

Tema, ki jo je Možina še obravnaval, so bili tudi KUL-ovci ter vedno večkrat omenjeno ime, ki naj bi prihajalo v politiko – Robert Golob. Seveda se je dotaknil tudi župana Jankoviča in izida njegove sodbe, začetka predvolilne mrzlice, javnega dolga in zadolževanja, Socialnih demokratov in teme, ki je ni mogoče preskočiti, saj živi z nami že skoraj dve leti – covid-19.

Oddaja je prejela številne pohvale. Da si boste lahko sami ustvarili svoje mnenje, si lahko prispevek ogledate na tej povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/utrip/174839845

 

Foto: Najavna špica oddaje Utrip