Odbor DZ-ja za finance je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog državnega proračuna za leto 2020. Pri tem je podprl predloge opozicije, da se za obnovo železniških prog in za varstvo kulturne dediščine nameni nekaj več denarja, kot bi ga vlada.

 

Proračun za leto 2020 je najvišji do zdaj: odhodki so določeni v znesku 10,358 milijarde evrov, v državno blagajno pa naj bi se steklo 10,773 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 415 milijonov evrov.

Boris Doblekar je na svojem zidu zapisal: “Kvaliteta življenja je znatno odvisna od občin, lokalne skupnosti in ne toliko od države, na državi pa je, da to občinam omogoča!” In to nam je poslancem, ki to razumemo ter nam ni vseeno za občanke in občane, danes na Odboru za finance DZ RS pri potrjevanju proračunov za 2020 in 2021 tudi uspelo.” 

POSLANCI S SVOJIM PREDLOGOM POVPREČNIN

Potem ko z občinskimi združenji ni dosegla dogovora, je vlada za leto 2020 v predlog zakona zapisala povprečnino v znesku 589,11 evra, za leto 2021 pa v znesku 588,30 evra. A poslanci SDS-a in NSi-ja so na sejo prišli vsak s svojim predlogom, po katerih bi ta zneska zvišali na 658,80 oz. 668,10 evra. “Ne gre za veliko denarja,” je k podpori pozval Boris Doblekar.

VEČ DENARJA ZA NADGRADNJO ŽELEZNIŠKE PROGE

Pri pripravi proračunov je vlada po mnenju poslancev opozicije marsikatero področje prezrla. Poslanske skupine SDS-a, SNS-a, Levice in NSi-ja so tako k predlogu obeh proračunov vložile več kot 120 dopolnil, od katerih so bila med tistimi za leto 2020 zadostne podpore deležna tri: Člani odbora so podprli dopolnili SDS-a in Levice, s katerima se Direkciji RS za infrastrukturo namenja dodatnih skupaj 90 milijonov evrov, porabila pa naj bi jih za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Jesenice. Dela bi bilo najbolje opraviti konec leta 2020 oz. na začetku leta 2021, v času nadgradnje obstoječe cevi železniškega predora Karavanke, je predlagal Boris Doblekar.

S tretjim dopolnilom, ki so ga pripravili poslanci SNS-a, pa so se strinjali, da ministrstvo za kulturo dobi dodaten milijon evrov in ga nameni za rekonstrukcijo strehe Žičke kartuzije, ki ima od lani status kulturnega spomenika državnega pomena.