V ponedeljek so bili policisti obveščeni  o drzni tatvini, ki  se je zgodila okoli 10. ure v Kisovcu.

Neznani storilec je pristopil do starejše oškodovanke na njenem domu, jo zamotil s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in med tem iz hiše odtujil nekaj sto evrov gotovine.

Storilec tatvine je moški srednjih let, višje postave, nosil je kirurško masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

 

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo povečan pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš. Storilci tatvino izvedejo tako pretkano, da oškodovanci redko takoj ugotovijo, kaj se je zgodilo in da so bili okradeni. Žal smo ljudje še vedno premalo previdni in preveč zaupljivi do neznancev, ki prihajajo do naših hiš. Žrtve tovrstnih tatvin so večinoma starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in oškodovance zvabijo iz hiše ali od hiše, njihovo  odsotnost  pa medtem  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev, pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija zato občanom  svetuje, da če do njih pridejo osebe nenapovedano, jih imajo ves čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj hišo zaklenejo, če jo zapustijo in vzamejo ključ s seboj, pa čeprav »stopijo  samo  za  vogal«. Pozorni pa naj bodo tudi na videz oseb, ki so jih obiskale (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter na vozilo,  s katerim so  se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).