Program ekonomski tehnik dijakom Gimnazije in ekonomske srednje šole nudi možnost sodelovanja v projektu Erasmus +, ki omogoča dijakom, da si pridobivajo praktične delovne izkušnje tudi zunaj Slovenije, pri delodajalcih v tujini. Tako se je 13 dijakov in dijakinj v  soboto, 16. 10. 2021 odpravilo na tritedensko mobilnost v Brago na Portugalskem.

Sedaj je za njimi že skoraj polovica izmenjave. Po prvem “potovalno namestitvenem” vikendu  so preživeli že tudi prvi delovni teden praktičnega usposabljanja – spoznali so svoje mentorje, nova delovna mesta in način dela, ki je drugačen od dnevnega ritma doma. V teh nekaj dneh so že osvojili nekaj portugalskih besed, pa vendar se večinoma sporazumevajo kar v angleščini.

Vir fotografij: FB stran Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje

Tudi na Portugalskem so vikendi namenjeni počitku in  tako so si lahko dijaki preteklo soboto in nedeljo lahko ogledali nekaj lepot Portugalske. Obiskali so osupljivo mesto Bom Jesus do Monte iz 18. stoletja in svetišče Sameiro, ki sta v neposredni bližini Brage, ogledali so si drugo največje mesto Portugalske – Porto, ki jih je razvajal s sončnim vremenom, lepim razgledom, opazovanjem trgovanja na obrežju reke Douro, po kateri so tudi pluli ter degustacijo znamenitega portovca. Ogledali pa so si tudi mesto Guimaraes, ki je priznano kot “izjemno dobro ohranjen in verodostojen primer evolucije srednjeveškega naselja v moderno mesto” v Evropi.

 

Pred dijaki je še polovica izmenjave. Da bi jo dobro izkoristili in se domov vrnili zadovoljni in polni lepih vtisov in spominov.