14. maj si bo marsikdo zapomnil kot zgodovinski dan, saj je vlada po nekaj več kot dveh mesecih preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Odlok, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS 68/2020 je pričel veljati v petek, 15. maja 2020, uporablja pa se od 31. maja 2020.

12. marca 2020 je Slovenija na podlagi strokovnega mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje  ter 7. člena Zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo, aktiviran je bil tudi državni načrt. Slovenija je s tem dejanjem sledila razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacije WHO.

Od 4. marca, ko je bila v Sloveniji potrjena prva oseba okužena z novim koronavirusom, pa do 16. maja je bilo potrjenih 1466 pozitivnih oseb, 104 osebe so za posledicami bolezni covid-19 umrle. Največja žarišča so bila v nekaterih slovenskih domovih za starejše.

Vlada je 14. maja preklicala epidemijo, saj se širjenje virusa umirja. A ker nevarnost širjenja koronavirusa še obstaja, se lahko ukrepi, ki so bili sprejeti zaradi zajezitve in obvladovanje epidemije, sproščajo, ne pa tudi popolnoma odpravijo. Še vedno je potrebno dosledno upoštevati fizično razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne. V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala.

Kljub sproščanju ukrepov v veljavi ostaja prepoved nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, obratovanja wellness in fitness centrov, bazenov in drugih vodnih aktivnosti ter delovanja
diskotek in nočnih klubov.

V prodajalnah so z novim odlokom vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni, kar pomeni, da ni več omejitve za nakupe ranljivih skupin do 10. ure zjutraj oziroma eno uro pred zaprtjem trgovin. Vrata spet odpirajo trgovski centri, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjosti lokalov. 

Jutri se v šole vrača dobra tretjina slovenskih osnovnošolcev. Devetošolci bodo šolske klopi zasedli en teden kasneje, učenci od 4. do 8. razreda pa bodo kljub preklicu epidemije šolanje nadaljevali od doma. Zadnje dni v šolskih klopeh čakajo tudi dijake zaključnih letnikov srednjih šol. Na cesti je tako mogoče pričakovati spet več ljudi, kot jih je bilo v zadnjih tednih. Učenci in učitelji se bodo znašli v drugačnih situacijah, kot so jih bili vajeni pred 12.marcem. Šolski prostori bodo prilagojeni varnostnim ukrepom, učenci učilnic med odmori ne bodo zapuščali, učilnice se bodo redno zračile, kjer pa bo mogoče, pa se bo pouk izvajal tudi izven šole.

Od jutri dalje pa se bodo ponovno odprle tudi avtošole.