Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je pred dnevi dodelil prve certifikate nacionalnega projekta Športnikom prijazno izobraževanje na ravni Slovenije. Ena od prejemnic je bila tudi Gimnazija Litija. Hkrati pa Olimpijski komite vodi tudi evropski projekt certificiranja športnikom prijaznega izobraževanja.
Certifikat Športnikom prijazno izobraževanje je certifikat za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov, ki ima veliko uporabno vrednost neposredno za športnike. Pri tem želimo prepoznati, katere izobraževalne organizacije podpirajo športnike pri pridobivanju njihove izobrazbe in zagotavljajo športnikom prijazno izobraževanje.
Namen certifikata je torej določiti izobraževalne ustanove, ki omogočajo dobro in prilagojeno izobraževanje športnikov. Glavni cilj je končanje srednje šole in olajšanje prehodov na višje stopnje izobraževanja prek mreže partnerskih ustanov. Družba in šport bosta imela koristi od dobre podobe izobraženih športnikov, ki šport naredijo še privlačnejši, so vzorniki mladim in poudarjajo pomen odličnosti v družbi. Športniki pa orodje, s pomočjo katerega lahko uspešno ob športni karieri pridobijo želeno izobrazbo in so tako tudi v svoji drugi karieri konkurenčni na trgu dela.
Seznam šol in univerz si lahko ogledate tu.