Drugi projektni sestanek programa Evropa za državljane, H2O – vključevanje državljanov v zaščito vodnih virov.

Reka Sava, ki teče skozi Litijo, je bila nekdaj pomemben vir rečnih dejavnosti, danes pa jo navadno opazimo le kadar poplavi. Takrat smo še posebej hvaležni našim gasilskim enotam, ki vedno priskočijo na pomoč. V zadnjih letih je bilo na območju občine Litije kar nekaj kritičnih obdobij, ko je reka Sava prestopila svoje bregove, zadnjič aprila 2017.

Na drugem projektnem sestanku, ki je potekal v Pragi med 24.5-26.5. 2017, smo vse partnerske organizacije iz šestih držav predstavile ukrepe ob poplavah in tako izmenjali dobre prakse. Poleg tega je organizator, Občina Praga: okrožje 9, organizirala obisk na dogodku Mikroklima, ki opozarja na pomembnost ravnanja z okoljem in na klimatske spremembe.

Ogledali smo si praktično predstavitev gasilske enote in njihovih protipoplavnih ukrepov, ter obiskali proizvajalca protipoplavnih vrat JAPjacina.

Člani društva LAZ smo združili koristno s prijetnem in si poleg udeležbe na projektnem sestanku ogledali še znamenitosti Prage ter mesteci Kutno Hori in Češki Krumlov.

Naslednji projektni sestanek bodo gostili bolgarski partnerji v mesecu septembru.