8 let se je vlekla zgodba z nakupom zemljišč in pridobitvijo dovoljenj.

Šmarski Herz širi svojo proizvodnjo z novim proizvodno-skladiščnim objektom. Družba, ki je nastala z združitvijo Kovine in Unitasa ter je v lasti avstrijskega podjetja Herz Armaturen GesMbH ima 267 zaposlenih in okrog 30 milijonov evrov prometa. Podjetje vodi direktor Damir Rutar, ki je na položitvi temeljnega kamna povedal, da imajo naročil mnogo več, kot jih uspejo realizirati.

Podjetju Herz v Šmartnem gre zelo dobro, mu pa kronično primanjkuje proizvodnih in skladiščnih kapacitet, zato so odkupili približno 9000 kvadratnih metrov zemljišča poleg obstoječega podjetja na katerem bodo zgradili objekt s 5000 kvadratnih metrov površine. V njem bo, v enem delu velikosti 3500 kvadratnih metrov, proizvodnja sanitarnih armatur in krogelnih ventilov, ki so plod lastnega razvoja, v drugem delu pa skladiščni prostori, katere morajo sedaj najemati v bližnjem podjetju Omahen Transport.

100 novih delovnih mest, delavci vedno bolj zadovoljni

Po besedah direktorja Rutarja, naj bi v Herzu zaposlili do 100 novih delavcev, kar je za tako majhen kraj, kot je Šmartno, veliko. Plače delavcev so kakršne so, je pa včasih v javnosti slišati, da vsaj v proizvodnji tisti v najnižjih razredih niso preveč zadovoljni, ker naj bi se gibale nekaj nad minimalno. Iz zanesljivih virov pa smo v uredništvu Naše Zasavje tudi izvedeli, da so se pred vsem v zadnjem času popravile tudi plače ter vzdušje v podjetju, tako da se je tudi zadovoljstvo zaposlenih precej izboljšalo. Poleg tega pa zaposlenim nove energije vlivajo obetavni podatki o poslovanju družbe, kot tudi širitev in nova delovna mesta.

Proizvodnja v Šmartnem najpomembnejši kovaški obrat Herza

Na torkovem velikem dogodku za Herz in občino Šmartno so se polaganja temeljnega kamna poleg lastnika podjetja Herz dr. Gerharda Glinzerer in direktorja Herz Šmartno Damirja Rutar, udeležili tudi vladni predstavniki, šmarski župan in drugi. Avstrijski lastnik je za RTV SLO povedal, da je tovarna v Šmartnem njihov najpomembnejši kovaški obrat. Dodaj je še, da si želijo rasti in se širiti, zato so se odločili povečanje zmogljivosti.

foto: N.Z.

Občina Herzu zmanjšala komunalni prispevek

Zadovoljen šmarski župan Rajko Meserko je dejal, da so najpomembnejša nova delovna mesta, zato je tudi občinski svet podprl naložbo Herza z zmanjšanjem komunalnega prispevka.

Herz v Šmartnem  naredil zgodba o uspehu, od večine ostalih večjih »podržavljenih« tovarn ostale le ruševine, »pišmeuhovski« vodstva z direktorji niso odgovarjali nikomer in šli v nove »zmage«.

foto: N.Z.

Podjetje Herz je leta 2005 kupilo tedanjo kovino in zgodba o uspehu se je začela. V kolikor do tega nakupa ne bi prišlo, si lahko le mislimo kako bi končalo podjetje. Verjetno nekako tako, kot so se klavrno končale zgodbe šmarske Usnjarne, Lesne in Mesarije. V tem primeru pa je v podjetje prišel privatni kapital iz tujine in zasebni- »znan« gospodar, ki skrbno ravna s svojim premoženjem. Kako je ravnala bivša država in njeni socialistični direktorji po podjetjih, ki so jih v postopku nacionalizacije po drugi svetovni vojni vzeli zasebnikom, pa so zgodbe jasne in ruševine še vedno vidne vsem v poduk. Skrb vzbujajoče pa je, da se tem izvirnem grehu naše zaostalosti sploh ne govori, še več še danes se pri nekaterih levih političnih strankah pojavljajo ideje o še enem podržavljenju zasebnih podjetij, kar je prav zastrašujoče!