Stanje v zvezi z epidemiološko situacijo v državi so trenutno dokaj ugodne. Epidemiološko sliko lahko povezujemo tudi s podatkom, da je v državi 36,4 % ljudi že prejelo vse odmerke cepiva.

Ministrstvo za zdravje pa pripravlja spremembe uredb, da bodo prebolevniki, cepljeni ali testirani (PCT) v prihodnje imeli čim manj ovir v javnem življenju oziroma pri uporabi storitev. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše lahko vsak posameznik sedaj, ko je na voljo dovolj cepiva proti covidu -19, izbira in odgovorno zaščiti sebe in svoje bližnje in obenem omogoči odprtost javnega življenja. S precepljenostjo prebivalstva ne bo potrebno ponovno zapirati javnega življenja, omejevati gibanja, omejevati določenih gospodarskih dejavnosti in še posebej storitvenih, ki so bile v epidemiji covida-19 najbolj prizadete.

Premier Janša je pojasnil še, da bo Slovenija sledila priporočilom Evropske komisije, da se čim širše uporablja pogoj PCT. Po njegovih napovedih tako cepljeni, testirani ali prebolevniki ne bodo več imeli nobenih ovir v javnem življenju.

Povedal pa je tudi, da nekje od sredine avgusta hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom ne bo več brezplačno (to ne velja za PCR testiranje in testiranje v okviru zdravstva – to bo še naprej brezplačno). Za testiranja je bilo doslej porabljenih 60 milijonov in odkar je na voljo brezplačno cepljenje, ni prav zahtevati od tistih, ki so se že cepili, da plačujejo teste za tiste posameznike, ki se ne želijo cepiti. Janša je dodal še, da tudi evropski trend narekuje, da testiranje ni več brezplačno.

S tem, da bo skrb za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom odslej v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika, pa sta se strinjala tudi ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin. Tonin je povedal tudi, da bo vlada v prihodnjih odločanjih glede  ukrepov v zvezi z epidemijo “absolutno na strani tega, da se javno življenje ne zapira dodatno, pač pa da se striktno upošteva pogoj PCT. To je najbolj enostaven način za ohranitev čim bolj normalnega življenja”.

PCT bo torej – vsaj še nekaj časa – ostala stalnica v naših življenjih. V katero “črko” pa boste spadali vi?