Hrastničanka Urša Haberl šesta na svetu

 

Hrastničanka Urša Haberl, članica Karate kluba Trbovlje, je dosegla izjemno uvrstitev – na lestvici Svetovne karate zveze je zasedla šesto mesto v kategoriji mlajših članic do 50 kilogramov. Za točkovanje se štejejo rezultati doseženi na uradnih tekmovanjih Svetovne karate zveze (WKF), kjer je vključenih 192 držav članic, s čimer se lahko pohvali zelo malo športov na svetu.

 

Tako kot vsi športniki so tudi karateisti zaradi pandemije koronavirusa prikrajšani tekmovanj na vseh nivojih. Od Uršinega zadnjega tekmovalnega nastopa na evropskem prvenstvu za mlajše člane v Budimpešti, je minilo eno leto. Tam je osvojila sedmo, še leto prej v danskem Aalborgu pa peto mesto. Urša je prva predstavnica Slovenije, ki je zasedla sam vrh svetovne karate lestvice, saj je bila leta 2016 najboljša kadetinja v športnih borbah do 54 kilogramov na svetu. V preteklih letih je bila dvakratna zmagovalka svetovnega pokala, trenutno pa je tudi balkanska prvakinja pri mlajših članicah.

Foto: Karate klub Trbovlje

S sestro Barbaro, prav tako karateistko Karate kluba Trbovlje sta bili v lanskem letu uvrščene na seznam osmih slovenskih reprezentantov, ki jih je Karate zveza Slovenije posredovala Olimpijskemu komiteju Slovenije – kandidatov za nastop na kvalifikacijskem turnirju v Parizu, kjer bi se lanskega maja morala deliti zadnja prosta mesta za udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu. Obe sestri Haberl sta se z rezultati  pričakovano uvrstili na seznam kandidatov, saj sta med drugim obe aktualni državni prvakinji tako pri mlajših članicah kot članicah in tudi ekipni članski državni prvakinji. Vendar pa je  zaradi prestavitve olimpijskih iger na letošnje leto, prestavila tudi kvalifikacijski turnir na letošnji junij. V Parizu si bodo vozovnico za Tokio priskrbeli le prvi trije v posameznih težnostnih kategorijah. Trenutno je za vse športnike situacija podobna, treningi se morajo izvajati upoštevaje navodilom pristojnih organov. Vendar pa je prednost Urše in Barbare Haberl v času najbolj zaostrenih ukrepov ravno v tem, da sta lahko ves čas izvajali treninge v paru, kar je pri karateju še kako pomembno. Za njun program dela v tem obdobju usklajeno skrbijo tako klubski kot tudi reprezentančni trenerji, zato lahko verjamemo, da se bosta sestri Haberl na tatamije vrnili v pravi formi.