Občina Hrastnik v okviru evropskega programa ULEAD with Europe sodeluje v projektu »Mostovi zaupanja – trajnostno sodelovanje med občinami«. V okviru tega projekta se povezujejo ukrajinske in slovenske občine. Hrastniški župan Marko Funkl je tako septembra lani odpotoval v Ukrajino, kjer se je z delegacijo slovenskih županov srečal z župani ukrajinskih mest. Letos pa je Ukrajina v vojni z Rusijo in tako se je sodelovanje slovenskih z ukrajinskimi občinami spremenilo v humanitarno pomoč. Občina Hrastnik je v okviru projekta Mostovi zaupanja povezana z mestoma Buča in Drogobič, zato je pričela zbirati humanitarno pomoč prav za ti dve mesti.
Na predlog, da bi enega od konvojev humanitarne pomoči za Ukrajino spremljal kateri od županov prijateljske občine, se je s konvojem v občino Drogobič konec aprila odpravil župan Marko Funkl. Drogobič leži blizu meje s Poljsko in je sedaj eden od večjih centrov za begunce, ki so se z vojnih območij umaknili na zahod Ukrajine. V Drogobiču se je hrastniški župan srečal z županom Tarasom Kučmo; spregovorila sta o vojnem stanju in beguncih ter o možnih oblikah sodelovanja v bodoče. Na uradnem srečanju sta župana Funkl in Kučma podpisala sporazum o sodelovanju njunih mest na področjih  izobraževanja, kulture, gospodarstva in pomoči Ukrajini.
Po vrnitvi domov se je hrastniški župan zahvalil za vso pomoč posameznikom in organizacijam, ki so na kakršenkoli način pomagali ukrajinskim beguncem.
Ljudem, ki so zaradi vojnih razmer ostali brez doma in imetja, vsaka pomoč veliko pomeni. Zato se zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino nadaljuje. Vabljeni ste, da svoj prispevek oddate na sedežu Rdečega križa Hrastnik (Novi dom 11, Hrastnik) med 8. in 12. uro.  
Povzeto po obvestilih Občine Hrastnik
Foto: FB stran Občine Hrastnik