Za začetek leta so v strelskem društvu Trzin med 5. in 7. januarjem 2018 organizirali že 22. mednarodni turnir v streljanju z zračnim orožjem. Tekmovanja se je udeležilo kar 396 tekmovalcev iz 61 društev in 6 držav in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Armenije, Bosne in Hercegovine ter Italije. Udeležila se ga je tudi mladinka Valerija Tišler iz strelskega društva Rudnik Hrastnik, ki je v kvalifikacijskem delu je z rezultatom 610,5 osvojila odlično šesto mesto in se uvrstila v finale. V finalu je zasedla končno osmo mesto, je za hrastniški občinski portal povedala Valerijina trenerka Jasmina Pavlič.

Tekmovanje v Trzinu je eno izmed večjih v Sloveniji. Valerija se ga je letos udeležila drugič: “Uvrstitev ter rezultat sta bila veliko boljša kot prejšnje leto, saj sem vložila veliko več truda. Na tekmovanje sem se intenzivno pripravljala že prej. Trenirala sem trikrat tedensko po približno dve uri, prav tako pa sem izkušnje nabirala tudi na tekmovanjih, ki so bila v oktobru, novembru ter decembru. Tik pred tekmovanjem sem trenirala tudi na napravo imenovano SCATT,« pa je povedala strelka Valerija Tišler.

»Gre za napravo, ki deluje preko računalniškega programa. Deluje na principu optičnega laserja, ki je pritrjen na cev puške. Strelec nato meri oz. strelja na elektronsko tarčo. Merjenje pa lahko neposredno vidimo na računalniku, kar omogoča strelcu podrobno analizo streljanja, tako lahko ugotovi napake in jih tudi uspešno odpravi. Poleg tega sem imela tudi močnejše treninge ter psihološke priprave s trenerko, kar je tudi zelo pomembno v strelstvu,« še pojasni tekmovalka in doda: “Psihična pripravljenost zelo vpliva na rezultat, zahteva veliko natančnosti in mirnosti med samim streljanjem«.

Z osmim mestom finalistka Valerija Tišler ni bila najbolj zadovoljna, kot je še pojasnila, se pa je naučila nekaj novega, kar pa je dobra popotnica za naslednja tekmovanja, ki jo čakajo vse do meseca aprila. Tedaj bo potekalo državno prvenstvo, na katerega se pripravljajo skozi celotno sezono, so še sporočili iz Strelskega društva Rudnik Hrastnik.