V ponedeljkovi hudi uri v Litiji in Šmartnem vreme ni prizanašalo. Močan veter, toča in obilo dežja sta povzročila veliko škode na objektih in v naravi.

Močna nevihta se je nad Litijo in Šmartnim ter okolico razbesnela okoli 16. ure. Poplavljenih je bilo mnogo kletnih prostorov, odkritih streh, podrtih dreves, sproženih nekaj plazov, med drugim eden večjih na Maistrovi ulici v Litiji, ki je zasul avto. Poplavilo je nekaj objektov v industrijski coni Zagorica. Odkrilo velik del strehe na poslovnih objektih obrtne cone v Šmartnem. Prav tako je odkrilo del strehe na cerkvi Sv. Martina in župnišču v Šmartnem. Kar nekaj cest je bilo neprevoznih zaradi podrtih dreves, pred vsem na cesti iz Kostrevnice na Libergo. Na cesti čez Bogenšperk pa je padlo drevo poškodovalo vozilo.

TOČA DROBNA, VENDAR V VELIKIH KOLIČINAH, NASTALA ŠKODA NA POLJŠČINAH

Veliko škode je povračila tudi toča, ki je padala v obilnih količinah. Sreča v nesreči je bila, da je bila dokaj drobna, vendar je kljub temu naredila nepopravljivo škodo na poljščinah, pred vsem na koruzi, pa tudi v sadovnjakih. Zelo pa se pozna tudi po vseh hišah in vrtovih, kjer so se pred nevihto bohotile rože.

POLNE ROKE DELA GASILCEV

Litijski in šmarski gasilci so imeli polne roke dela. Delo jim je oteževal dež in kasneje tema, ki je bila še nekolikanj prej, zaradi močno oblačnega vremena.

PODŽUPAN OBČINE LITIJA DOBLEKAR: »GASILCI V GLAVNI VLOGI… POMAGALI, REŠEVALI«

Med našim ogledom posledic neurja, smo v isti vlogi srečali tudi podžupana občine Litije Borisa Doblekarja, ki je izrazil skrb ob posledicah ujme, ob tem pa tudi zadovoljstvo ob dejstvu, da kjer koli so občani potrebovali pomoč, niso manjkali gasilci. Skratka bili so povsod in pomagali po svojih najboljših močeh.

Podžupan je še povedal, da so imeli gasilci največ dela s črpanjem vode, odstranjevanjem blatnega nanosa pri plaziščih in hudournikih, pri pokrivanju odkritih streh s folijo in odstranjevanjem podrtih dreves. Skrbijo ga tudi posledice toče in orkanskega vetra na poljščinah in sadju ter vinogradih, vendar upa, da ne bosta delo in trud pridnih rok kmetov in sadjarjev zaman in, da bo vreme do jesenske bire bolj naklonjeno. Ob tem je še izrazil prošnjo, da se zahvali gasilcem za prizadevnost in reševanje.

 

NA DELU VEČINA GASILSKIH DRUŠTEV

Kot nam je še zaupal litijski podžupan, so posledice neurja v občini Litija odstranjevali gasilci PGD Breg in Tenetiše, PGD Litija, Sava, Polšnik, Kresnice in Zavrstnik, v občini Šmartno pri Litiji pa PGD Liberga, Javorje, Šmartno pri Litiji, Jablanica, Primskovo, Štangarske Poljane, Zavrstnik, Vintarjevec in Kostrevnica.

Tudi po naši splošni oceni na terenu in odzivu od ljudi, smo dobili občutek, da je bilo najnujnejše ukrepanje, pred vsem gasilcev hitro, strokovno in zadovoljivo. So se pa tudi sami občani hitro odzvali in odstranjevali posledice divjanja narave.