Jutri, v soboto 20. maja boste na trboveljski tržnici lahko obiskali prav posebno stojnico. Tam vas bo pričakala skupina dveh študentov 6. letnika medicine, mladega zdravnika, absolventke zdravstvene nege in študenta 6. letnika dentalne medicine (Maruša, Eva, Jan, Filip in Žan), ki se oktobra 2023 odpravlja v vasico Majiwa, kjer bodo lokalnemu prebivalstvu nudili brezplačno osnovno zdravstveno oskrbo.  

 

Majiwa se nahaja na jugozahodnem delu Kenije v provinci Nyanze, nekaj kilometrov od obale Viktorijinega jezera in nekaj več kot uro vožnje od večjega mesta Kisumu. Na kliniki bo poleg članov odprave delal še medicinski tehnik Marvin, ki so ga za delo izobrazile prejšnje odprave. Delo bo potekalo pet dni na teden med 9. in 18. uro, v povprečju pa bo –  po izkušnjah prejšnjih odprav – brezplačno oskrbljenih približno 100 bolnikom dnevno.

Odprava bo potekala pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino Slovenskega zdravniškega društva, katere člani preko podobnih odprav pomagajo ljudem na območjih s slabšo zdravstveno oskrbo že od leta 1978. Slovenske odprave so pred epidemijo zagotavljale neprekinjeno oskrbo v Majiwi od leta 2004, tokratna odprava se tja odpravlja kot tretja po epidemiji.

Kljub prostovoljnemu delu bodo z obratovanjem klinike nastali visoki stroški. Ker odprava deluje povsem neprofitno, člani sredstva večinoma zbirajo preko stojnic, na katerih podpornikom v zameno za donacijo ponujajo domače izdelke in dobrote. V soboto lahko njihovo stojnico najdete na Tržnici v Trbovljah.

»Želimo si, da bi lahko prav vsem ljudem, ki bodo zaradi svojih zdravstvenih težav iskali pomoč, zagotovili tako brezplačen pregled, kot zdravila in jim v primeru hujših zdravstvenih težav pomagali pri financiranju bolnišničnega zdravljenja.« so še zapisali člani odprave.

Več informacij o odpravi lahko najdete na njihovi spletni strani (odpravakenija2023.si), Facebooku (Humanitarna medicinska odprava Kenija 2023) ali Instagramu (odprava_kenija_2023).

 

Foto: arhiv Žan Černe