Po slovenskih domovih je še vedno za 32 milijonov evrov starih tolarskih bankovcev. Zato Združenje Europa Donna Slovenija organizira zbiralno akcijo Napolni nas z upanjem: Stari tolarji za nove začetke. Izkupiček bodo namenili programu za psihosocialno podporo Roza – Razvojni program za opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk ali rodil. Bankovce bodo od četrtka do 1. marca zbirali v roza škatlah v Mercatorjevih prodajalnah in nekaterih poslovalnicah NLB.

Vsaka bolezen vpliva tudi na bližnje, svojci in prijatelji ob tako hudi diagnozi pogosto ostanejo nemočni. Zato slovenska Europa Donna za bolnice z rakom dojke ali rodil in za njihove svojce organizira psihosocialno podporo. Za program Roza bodo do marca v Mercatorjevih prodajalnah zbirali tolarske bankovce, ki so še ostali po domovih, so pojasnili na novinarski konferenci.

ZA SVOJCE IN OBOLELE RAZLIČNE DELAVNICE IN PODPORNE SKUPINE

Program Roza ponuja psihosocialno podporo tako bolnicam kot svojcem. Za bolnice pripravljajo izkustvene delavnice in delavnice čuječnosti. Za svojce obolelih in žalujoče svojce pa organizirajo podporne skupine, ki jih vodijo strokovnjaki. Pomoč nudijo tudi otrokom, ki ob hudi bolezni v družini pogosto ostanejo ob robu.

Poudarjajo, da bolezen ohromi tudi bližnje. “V bolezni večina ljudi ni samih, okoli sebe imamo družino, prijatelje in sodelavce. Tudi oni ob takšni diagnozi ostanejo nemočni. Predvsem se ne znajo soočiti s tem, kako bi lahko pomagali, kako biti opora bolnici med in po zdravljenju ter vrnitvi v življenjsko in delovno okolje,” je ob robu današnje novinarske konference pojasnila predsednica slovenske Europe Donne Tanja Španić.

Metod Pevec je pojasnil, kako je bolezen njegove žene spremenila vsakodnevno življenje. “Vse se je podredilo koledarju kemoterapije,” je povedal. Opozoril je, da je težko deliti občutke z nekom, ki bolezni ne pozna. “Nisem se počutil, kot da mora meni kdo stati ob strani, bolj sem se spraševal, ali sem sposoben stati ob strani svoji ženi,” je pojasnil.V združenju opažajo, da nekateri tabuji o raku že padajo, drugi pa še ostajajo. “Vedno lažje se govori o bolezni. Vidimo pa, da je svojcem težko pristopiti v podporne skupine,” je še pojasnila Španićeva.

Podporne skupine za bolnice potekajo v več krajih po Sloveniji. Skupina za svojce pa trenutno deluje le v Ljubljani, si pa jih v Europi Donni želijo organizirati tudi v drugih krajih.

ZA RAKOM NA DOJKAH LAHKO ZBOLIJO TUDI MOŠKI

V Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli približno 1300 žensk in do 15 moških. Bolezen je dobro ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj. Za zmanjšanje umrljivosti je zato pomembno ozaveščanje o zdravem načinu življenja in zgodnje odkrivanje bolezni. Še vedno pa zaradi raka dojk v Sloveniji vsako leto umre približno 400 žensk in približno deset moških.