Ime Francija Kotnika v Trbovljah povezujemo s šahom. Kraljevsko igro je vzljubil že kot otrok in zaznamovala je vse njegovo življenje. Ne le da je užival v igri črno belih figur, svojo ljubezen do igre je širil tudi med druge ljubitelje šaha. Od leta 1991 je bil predsednik Šahovskega kluba Rudar Trbovlje, vodil je tudi Zasavsko šahovsko zvezo, več let pa je tudi sodil na šahovskih tekmovanjih tako v Zasavju, kot tudi v Sloveniji in v nekdanji Jugoslaviji. Franci Kotnik pa je neizbrisljiv pečat pustil tudi kot mentor mlajše šahovske generacije. Vsako leto je svoje šahovsko znanje na zabaven način širil med otroke trboveljskih vrtcev, organiziral je številna šahovska tekmovanja za otroke, na katerih so njegovi učenci dosegali najvišja mesta, visoko pa so se uvrščali tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Za svojo predanost šahu in dolgoletno uspešno delovanje na področju telesne kulture je leta 1985 prejel bronasto Bloudkovo značko, Trbovlje se je leta 2015 Franciju Kotniku zahvalilo s Prvojunijsko nagrado za njegovo večletno nadpovprečno delo, s katerim je bistveno prispeval k ugledu in razvoju občine Trbovlje. Leta 2017 je od Šahovske zveze Slovenije prejel srebrno priznanje za dolgoletno in uspešno delovanje na šahovskem področju.

K zadnjem počitku bo družina Francija Kotnika pospremila danes, 30. marca 2020 ob 12.uri na pokopališču na Dolu pri Hrastniku.