Foto: FB stran P.U.

V turški Konyi je potekalo evropsko prvenstvo v košarki in zopet smo – kot leta 2017 slavili Slovenci. Pravzaprav Slovenke – mlada dekleta do 18 let, ki so zmagala vseh 7 tekem in v finalu premagala Francozinje s 63:61 in postale evropske prvakinje.

Mlade košarkašice so pod vodstvom selektorja Ernesta Novaka v predtekmovanju premagale Finsko, Nemčijo in Češko, v osmini finala so nadigrale ekipo Izraela, v četrtfinalu so bile boljše od Madžark, v polfinalu pa od reprezentance Srbije.

Pod slovensko zastavo so tokrat igrale kapetanka Lea Bartelme, Ajša Sivka, ki je bila izbrana za najkoristnejšo igralko tekmovanja, Špela Brecelj, Hana Ovčina, Manca Marolt, Živa Mišjak Cujnik, Tjaša Turnšek, Tanja Valančič, Alina Žitek, Kim Žibert in Ula Krenk.

In posebej v ponos je ta zmaga lahko vsem nam Zasavcem, saj dve dekleti prihajata iz Zasavja. To sta Kisovčanka Lea Bartelme in Trboveljčanka Kim Žibert. 

Kim in Lea že od malih nog živita za košarko. Kljub trdemu delu v športu sta bili uspešni tudi v šoli. Srednjo šolo sta nadaljevali v Celju, saj sta bili tako bližje svojemu klubu, kjer sta vsak dan marljivo trenirali in izpopolnjevali svojo igro. Tako Lea kot Kim igrata za ŽKK Cinkarna Celje.

Mladi igralki sta se s svojimi soigralkami že vrnili iz Turčije domov med svoje najdražje. Morda bo tudi zanju pripravljen sprejem v domačem Zagorju ali Trbovljah, saj verjamemo, da bomo o Lei in Kim nedvomno še veliko slišali. Vsekakor pa jima iz srca čestitamo in želimo še ogromno uspešnih skokov, podaj in košev! Ponosni smo na vaju!